lauantai 9. kesäkuuta 2018

Suomi tuomitsee!

Nicaragualaisten yhteisö Suomessa & Kepa ry
FINLANDIA SE PRONUNCIA!
SUOMI TUOMITSEE!
Finlandia se pronuncia! -tapahtuma on rauhanomainen mielenilmaisu Nicaraguan rauhan, vapauden & demokratian puolesta. Se on osa Europa se pronuncia! -liikettä, joka järjestää sunnuntaina 10.6.2018 mielenilmaisuja monissa Euroopan maissa.

Presidentti Daniel Ortegan ja hänen puolisonsa, varapresidentti Rosario Murillon autoritaarista hallintoa vastustavissa mielenosoituksissa on tapettu ainakin 127 mielenosoittajaa ja loukkaantunut vähintään 1 200. Kuolleiden ja pahoinpideltyjen joukossa on useita opiskelijoita sekä tilanteesta raportoivia toimittajia.

Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunta CIDH on kerännyt yli 3 000 ilmoitusta ihmisoikeusloukkauksista ja esittänyt vakavia huomioita Ortegan hallinnon toiminnasta. Yllä mainitut luvut ovat toimikunnan vahvistamia.

CIDH kertoo massiivisista mielivaltaisista pidätyksistä, joiden yhteydessä on tunnistettu julmaa, epähumaania ja halventavaa toimintaa. CIDH puhuu kaiken kaikkiaan liiallisesta väkivallan käytöstä ja "laittomista teloituksista". Samankaltaisia huomioita esittää Amnesty International 29.5.2018 julkaisemassaan raportissa.

CIDH vaatii Nicaraguaa välittömästi toimimaan ihmisoikeuksien turvaamiseksi. Myös kansalaisjärjestöt ovat vedonneet kansainväliseen yhteisöön väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Civicus-verkoston vetoomuksen allekirjoitti 323 kansalaisjärjestöä. Suomalaiset järjestöt jättävät vetoomuksen ulkoministeri Soinille 13.6.2018.

Me, Suomen nicaragualaisten yhteisö ja Kepa ry vaadimme Suomea vaikuttamaan kansainvälisessä yhteisössä, jotta Nicaraguaan saadaan rauha, vapaus, demokratia ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

Lisätietoja:
• Ana María Gutiérrez Sorainen, ihmisoikeusaktivisti, Nicaraguassa syntynyt Suomen kansalainen, (anasorainen(at)gmail.com)
• Outi Hakkarainen, Kepa (outi.hakkarainen(at)kepa.fi)
Lista Euroopan maista, joissa on mielenosoituksia. Myös Suomi on mukana.

Ei kommentteja: