keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Nicaraguan itsenäisen median ahdingosta

Sitä lähtien, kun Nicaraguan kriisi alkoi huhtikuussa, olen etsinyt erilaisia nicaragualaisia tiedotusvälineitä, joista saisi monipuolista ja mahdollisimman objektiivista tietoa Nicaraguan tapahtumista. Lista itsenäisistä tiedotusvälineistä on suppea, ja lista tiedotusvälineistä ja toimittajista, jotka pyrkisivät katsomaan asioita eri näkökulmasta, on vielä suppeampi. Tehtävä ei ole ollut helppo, koska sensuuri ja pelottelu on valitettavasti kovaa.

Moni nicaragualainen tiedotusväline ja toimittaja on joutunut terrorin, vandalismin ja sensuurin kohteeksi. Kriisin alussa huhtikuussa suljettiin neljä televisiokanavan signaalia, jotta nämä itsenäiset kanavat eivät pystyisi kertomaan yliopiston opiskelijoiden protestista.

Tässä lista noista sensuroiduista televisiokanavista: Televisión 100% Noticias, Canal 12, Canal 23 y el Canal 51 (Katolisen kirkon kanava). Samalla Leónissa toimiva Radio Darío poltettiin. Nyt nämä televisiokanavat ovat kuitenkin taas toiminnassa. Silti on olemassa muita tiedotusvälineitä ja toimittajia, jotka tällä hetkellä toimivat todella hankalissa ja riskialttiissa tilanteissa. Kerron kohta kahdesta tapauksesta.

Ensin on sanottava, että se, mitä Ortegan sensuuri ei ole pystynyt tekemään, on sulkea Facebook, Youtube ja Twitter. Olemme saaneet reaaliajassa tietoa niin sandinistien nuorisojärjestön hyökkäyksistä mieltä osoittavia eläkeläisiä kohtaan huhtikuussa, kuinka poliisi ampuu nuoria kaduilla kuin olisi safarilla, tai äitienpäivän marssin väkivaltaisesta lopusta. Somea ei voida sensuroida, ja sitä kautta moni ammattitoimittaja jatkaa työtään ilman palkkaakin.

Facebookin kautta tutustuin toimittaja Asucena Castilloon. Hän oli Radio Universidadin (yliopiston radion) toimittaja. Hän sai potkut noin vuosi sitten radiosta, koska rohkeni kritisoida avoimesti Ortega-Murillo -hallinnon toimintaa. Moni yliopisto on Ortegan kavereiden alaisuudessa. Polarisoitumista on ollut olemassa jo kauan. Asucena on jatkanut työtään.

Toinen surullinen tapaus on Radio El Pensamiento. Tämän radion päätoimittaja ja omistaja on Allan Antonio Tefel Alba. Olen katsonut youtubista Tefel Alban ja toimittaja Xavier Reyesin erittäin mielenkiintoista ohjelmaa ”Diálogos del Mediodía”., Keskipäivän keskusteluja. Siinä nämä kaksi veteraanitoimittajaa analysoivat Nicaraguan tapahtumia ilman mitään pelkoa tai poliittista agendaa. Jo useiden ohjelmien aikana ohjelmassa Tefel Alba on kertonut, kuinka radio El Pensamiento joutuu useiden toistuvien hyökkäysten kohteeksi. Radion tilat ovat nyt vallattu ja rikolliset jopa kauppaavat heidän yksityisomaisuuttaan. Se on väärin. Poliisit eivät tee mitään estääkseen rikoksia. Sekin on väärin.

Radio El Pensamiento toimii nyt ainoastaan netin kautta. Reyes kertoo, että syynä ahdisteluun voi olla kritiikki sandinistisia tahoja kohtaan. Useiden ohjelmien aikana Xavier Reyes on seisonut väitteen takana, jonka mukaan Managuan kaupungin palveluksessa olevat sandinistit (nimellä mainiten) pyysivät ja saivat rikollisjengien apua taistelussa yliopiston opiskelijoita vastaan. Näin sandinistit eivät tahraa omia käsiään. Rikollisille on maksettu likaisesta työstä. Sama tapa toimia toistuu myös muissa kaupungissa: rikolliset ampuvat mielenosoittajia, polttavat julkisia rakennuksia ja sitten Ortegan tiedotusvälineet väittävät, että opiskelijat ovat ne rikolliset terroritekojen takana.
Ortega ei myönnä olevansa vastuussa mistään. Eilen kuitenkin, toisin kuin moni meistä pelkäsi, Amerikan valtioiden järjestö julkaisi topakan julkilausunnon, jossa on kuusi kohtaa. Julkilausunnossa on vaatimuksia Ortegan hallinnolle, kuten välttää sortoa ja pelon ilmapiiriä, väkivallan lopettaminen, neuvottelujen jatkaminen ja läpinäkyvien vaalien järjestäminen. Julkilausunto asettaa opiskelijoiden ja maanviljelijöiden mielenilmaukset hallituksen institutionaaliseen terroriin, josta ihmisoikeusjärjestöillä on enemmän kuin tarpeeksi todisteita.

Nyt Nicaraguassa sandinisteilla on listat eri mieltä olevista. Poliisi syytti eilen yhtä kansalaisaktivistia ja tutkijaa väkivaltaisuuksista ja väitti häntä rikollisryhmän johtajaksi. Historiallisen ja kauniin Granadan kaupungissa on tulipaloja, ja eilen siellä kuoli vasta 14-vuotias poika rikollisjoukkojen hyökkäyksessä ja poliisien silmien alla.

Nicaraguassa on kaaos, ja kaaoksesta päävastuussa oleva Daniel Ortega keskittyy mieluummin vahvistamaan talonsa aittoja kuin tarjoamaan maalle todellisia poliittisia ja humanistisia ratkaisuja. Viimeisessä julkisessa puheessaan Ortega kielsi eroavansa, ja moni Nicaraguassaa ei nyt toivo muuta kuin Ortegan lähtöä. Sen sanominen on nyt Nicaraguassa vaarallista. Toimittajat ovat kokeneet sen omissa nahoissaan. Pitää muistaa, että yksi toimittaja on tapettu, useat toimittajat ovat saaneet iskuja ja heidän kameroitaan ja kännyköitään on varastettu tai takavarikoitu. Lista toimittajien työn hankaluksista ja toimittajien ja tiedotusvälineiden ahdingosta nykyisessä Nicaraguassa on pitkä.

Nicaragua lapseni silmin.
Tässä linkki Kaleva –lehden haastatteluun suomalaisesta naisesta, joka oli pyöräilymatkalla Nicaraguassa: Suomalaistoimittaja seurasi Nicaraguan verisiä mielenosoituksia – "Ensin heitettiin kiviä, sitten alkoi luotisade"

Ei kommentteja: