perjantai 11. toukokuuta 2018

Lohjan investoinnit kouluverkkoon on myönteinen asia


Vähintä, mitä voin tehdä nicaragualaisten hyväksi, on kertoa teille suomeksi mitä siinä maassa tapahtuu, ja siksi blogini on ollut jo pari viikkoa palvelemassa sitä tehtävää. Jo  tällä samalla hetkellä kun kirjoitan, moni nicaragualainen valvoo koska nuoria opiskelijoita ammutaan jälleen, mutta elämä Suomessa jatkaa uomaansa ja tehtäviä pitää yhä hoitaa. Yksi tehtävistä on kertoa avoimesti päätöksenteosta, kuten tähän asti olen tehnyt ja jatkossakin aion tehdä.

Lohjan valtuusto kokoontuu taas keskiviikkona tekemään tärkeitä päätöksiä. Lukion ja Karstun koulun tulevaisuus ovat taas kokousasialistalla. Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnassakin päätimme samoista asioista. Lukion tulevaisuudesta lautakunta oli yksimielinen siitä, että nykyisen lukion rakennus remontoidaan. Uudisrakentamisessakin on riskejä ja nykyisen rakennuksen tulevaisuudesta ei ollut selkeitä tietoja, mitä sille rakennukselle tehtäisiin. En tiedä vielä, ovatko nämä tiedot muuttuneet olennaisesti.
 
Lohjan yhteislyseon lukion rakennus
Karstun koulusta olimme erimielisiä ja äänestimme. Lautakunnan enemmistö oli sitä mieltä, että Kartun koulua pitää lakkauttaa. Minulta on kysytty, miksi äänestin lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kokouksessa Karstun koulun lakkauttamisen puolesta, ja että olenko sittenkään ajamassa maaseudun kehitystä, kuten olen useasti blogissani kirjoittanut.

Tärkein syy siihen, miksi äänestin lakkauttamisesityksen puolesta, on se että lähellä on upouusi Roution koulu, joka on puolityhjä. Lohjalaiset maksavat tyhjistä uusista tiloista joihin on mennyt useita miljoonia euroja. 

Kuten sanoin aiemmin, kuntien ja kaupunkien taloudessa ei ole runsaasti vaihtoehtoja silloin kun talous on kovassa puristuksessa. Voisimme nostaa veroja ja näin karkottaa potentiaalisia uusia asukkaita, voisimme lainata lisää rahaa ja olla yksi Suomen velkaantuneimmista kunnista, ja myös sillä keinolla karkottaa uusia asukkaita ja jättää tuleville sukupolville velkainen perintö.  En halua sitä. Päättäjinä kannamme vastuuta koko Lohjan taloudesta emmekä vain oman asuinpaikkamme asioista.  

Ja koska asun Ikkalassa, minulta on myös kysytty, että luulenko, että Ikkalan koulun asema on eri kuin Karstun koulu. Ikkalan koulun tilanne on selvästi aivan toinen kuin Karstun koulu. Ikkalassa on kaksi kertaa enemmän oppilaita kuin Karstun koulussa. Sen lisäksi koulu on paremmassa kunnossa kuin Karstun koulu, ja Pusulan kouluun eivät Ikkalan koululaiset mahdu.
  
Olen puhunut ja puhun jatkossakin pienten kylien ja maaseudun puolesta. Maaseudun kylissä on muutakin kehitettävää kuin vain koulut. Yritykset ovat tärkeässä asemassa, samoin kyläläisten aktiivisuus. Kylän yhteisöllisyys ei ole rakennusten seinistä vaan ihmisistä itsestään kiinni. 

Osa Lohjan koulujen seinistä ja muista rakenteista eivät ole hyvässä kunnossa. Moni koulu on remontin alla, ja moni koululainen opiskelee väestötiloissa. Lohjan kouluverkoston tilanteesta on ollut julkisuudessa runsaasti tietoa saatavilla. Terve kouluympäristö lapsille, nuorille ja henkilökunnalle on tärkeä. Se, että Lohja ottaa sisäongelmat vakavasti ja käyttää runsaasti euroja siihen, on hyvä asia. Se on samalla investointia tulevaisuuteen. Investoinnit asettavat samalla paineita talouteen. Myös vastuu painaa.

Ei kommentteja: