tiistai 15. toukokuuta 2018

Kutsu mielenilmauksen Nicaraguan rauhan puolesta

Ihmisoikeustilanne Nicaraguassa käy päivä päivältä pahemmaksi. Nicaragualaisen ihmisoikeusjärjestön (El Centro Nicaragüense de Derechos Humanos, CENIDH) edustaja on vahvistanut viikko sitten, että Nicaraguassa on kuollut 59 ihmistä ja satoja on haavoittunut eri olosuhteissa. Kuolleita on nyt enemmän. Kuolleiden, haavoittuneiden ja kadonneiden tarkka lukumäärä ei tiedetä. Viranomaiset eivät anna tietoa tiedotusvälineille. Suuri osa kuolleista oli opiskelijoita, jotka osoittivat mieltään Daniel Ortegan hallituspolitiikkaa vastaan. Nyt useiden päivien aikana ei osoiteta enää mieltä sosiaaliturvan leikkauksia vastaan vaan kansalaisoikeuksien kunnioituksen, vapauden, demokratian ja rauhan puolesta.

Nicaragua on nyt kuin jakautunut kahteen eri maahan. Toinen on hallinnon Nicaragua, jossa päivällä luvataan rauhaa ja rakkautta. Päivällä myös nicaragualaiset ilman poliittisia puolueita marssivat rauhallisesti sankoin joukoin Ortegaa vastaan. Moni nicaragualainen tahtoo, että Ortega eroaisi ilman verenvuodatusta. Ortega ja Ortegan joukkoja ei päivällä näy missään. Sitten on se toinen Nicaragua, öinen Nicaragua jossa kahdessa yliopistossa lakkoilevia opiskelijoita ammutaan kumiluodeilla ja oikeilla luodeilla. Siviilipukuiset poliisit ja sandinistien nuorisojärjestön edustajat suojelevat rikollisia, jotka polttavat taloja, ampuvat, rikkovat ja ryöstelevät kauppoja, jne. Lauantaina Masaya oli veritekojen pääkeskus ja sunnuntaina se oli Granada. Eilen Sebacossa iskettiin katolisen kirkon kulkueeseen ja haavoittuneita on 15. Poliisivoimat eivät estäneet iskuja vaan katselivat vierestä. Lista hallinnon suorista ja epäsuorista ihmisoikeusrikoksista on pitkä. Kun aamu saapuu, hallituksen joukot ja poliisit eivät muka tiedä mitään tapahtumista ja sanovat, että protestoijat ovat tuhotyön takana.
Nicaraguan hallitus ja hallitukselle lojaalit tiedotusvälineet vaikenevat tapahtumista ja murhien syistä. Murhia ei ole tutkittu. Nuoria ampuneita rikollisia ei ole pidätetty. Nicaraguan poliisi ei pidätä omiaan.

Ortegan päätavoite on pysyä vallassa, maksoi mitä maksoi. Sitä varten viikonloppuna "vanhat sandinistit" kävivät eri paikkakunnissa aktivoimassa nuorempaa väkeä ja lietsomassa pelkoa. Ortegan kannattajat tietenkin sanovat, että oikeisto ja imperialismi ovat protestien ja tuhon takana. On todisteita, että Ortegan sandinistien nuorisojärjestö ja jopa yksi kansanedustaja on maksanut rikollisille, jotta he aiheuttaisivat kaaosta. Se on niin vastuuton toiminta. Väkivalta on hallinnon harjoittamana ja samalla hallinnon kannattajat syyttävät vastustajia väkivallan lietsomisesta. Enemmistö nicaragualaista tahtoo rauhaa.

Siksi kutsumme kaikki Nicaraguan ystävät perjantaina 18.5.2018 klo 17.00 rauhalliseen mielenosoitukseen Helsingin senaatintorilla. Mielenilmauksen tarkoitus on tuoda esiin Daniel Ortegan ja hänen hallintonsa hirmuteot Nicaraguan kansalaisia kohtaan. Vaadimme samalla väkivaltaisuuksien lopettamista ja nicaragualaisten kansalaisoikeuksien kunnioittamista. Samalla osoitamme solidaarisuutemme nicaragualaisia kohtaan.

Rauha Nicaraguaan!

Ei kommentteja: