sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Keskiviikkona 30.5. lapsensa menettäneet äidit marssivat Nicaraguassa


40 vuotta sitten Nicaraguassa vastustettiin Anastacio Somoza Debaylen diktatuuria, Managuan silloisella rajalla, La Cuesta del Plomo (Lyijyn ylämäki) -nimisessä paikassa Somozan sotilaat tappoivat ihmisiä ja jättivät ruumiit lojumaan.Lauantaina samasta paikasta löytyi nuoren ruumis, jossa oli kidutuksen merkkejä. Myöhemmin on selvinnyt, että nuori mies oli lääketieteen opiskelija Managuasta ja äidin ainokainen. 

Ortegan hallinto ei ota vastuuta mistään tapahtumasta. He ajattelevat olevansa ikuisesti vallassa Jumalan tahdosta. Ortegan kannattajat vetoavat Raamattuun ja rukoilevat julkisissa paikoissa rauhan puolesta, kuten vaikkapa Hugo Chávezin rakentaman jättiläismäisen julkisen alttarin edessä, samalla kun Ortegaa kannattavat sotilaat hakkaavat ja tappavat vastustajia. On julkisesti tiedossa, että Hugo Chávez oli spiritisti ja myös Ortegan vaimo on jonkinnäköinen taikauskoinen hallitsija ja äiti hänkin.

Nicaragua on vastakohtien, mutta myös ironian luvattu maa. Nicaraguassa äitienpäivä on 30. toukokuuta. Anastasio Somoza García, ensimmäinen Somoza, määräsi kyseisen päivän äitienpäiväksi.  80-luvulla Somozan kukistuttua keskusteltiin äitienpäivä  siirtämisestä perinteiselle ajankohdalleen, toukokuun toiselle sunnuntaille, mutta tämä ei saanut kansan keskuudessa suosiota. Perinne oli jo vakiintunut.

Keskiviikkona 30.5. lapsensa menettäneet äidit marssivat eri kaupungeissa vaatien oikeutta. Moni aikoo olla mukana niin minäkin olen hengessä mukana. 
 Ei kommentteja: