torstai 31. toukokuuta 2018

Äitienpäivämarssi päättyi verilöylyyn


Nicaraguassa poliisi ja mahdollisesti armeijakin avasivat tulen äitienpäivän marssiin osallistuneita kohti. Sanoin että mahdollisesti armeijakin, koska lääkäreiden lausuntojen mukaan käytetyt aseet ovat samoja kuin Nicaraguan armeijan käyttämät aseet. Ne ovat venäläistä alkuperää.

Managuan marsseissa kuoli 8 ja Estelíssä kaksi. Heitä ammuttiin kaduilla ammattimaisesti. Yksi marsseissa kuolleista oli nuori poika, joka osallistui äitinsä kanssa marssiin. Ihmisoikeusjärjestön edustajan mukaan haavoittuneita on yli 50 ja osa heistä on kriittisessä tilassa. Kuolleiden määrä on Nicaraguassa jo yli 100! Juuri päivä sen jälkeen, kun Amnesty International julkaisi raporttinsa Nicaraguan kriisistä ja vaatii Ortegaa lopettamaan väkivaltaisuudet. 

Myös eilen elinkeinoelämän edustajat (COSEP) julkaisivat Ortegalle lähetetyn kirjeen, jossa he vaativat samaa kuin Amnesty International, ja sen lisäksi ennenaikaisia vaaleja. Ortega puhui eilen omille järjestetyssä tilaisuudessa. Sanojensa mukaan hän ei lähde pois.

Vähintä mitä Ortega voisi nyt tehdä, on luopua vallasta ja sallia ennenaikaisten vaalien järjestäminen. Nicaraguassa on tapahtunut rikos ihmisyyttä vastaan. Ortega tulisi asettaa vastuuseen vaikkapa kansainväliseen rikostuomioistuimeen. 

EU:n parlamentin pitäisi antaa tänään lausuntonsa Nicaraguan tilanteesta.
Olemme jo aikaisemmin kirjoittaneet usealle kansanedustajalle, euroedustajille ja myös ulkoministerille ja pääministerille toivoen topakoita julkisia kannanottoja Nicaraguan tilanteesta. Emme tiedä enää, mitä voitaisiin tehdä, jotta Nicaragussa ei enää kuolisi ihmisiä vain siksi koska he vastustavat Ortegan toimia. Puhun meistä, koska olen keskustellut myös muiden Suomessa asuvien nicaragualaisten kanssa ja moni meistä toivoo, että Ortegan toimet tuomittaisiin. Kannattaisiko diplomaattisia suhteita ylläpitää sellaisen rikollishallinnon kanssa? 

Emme pyydä rahaa, emme pyydä turvapaikkaa kenellekään. Pyydämme vain sitä, että Ortegan hallinnon järjettömyys loppuisi, jotta kenenkään nicaragualaisen ei tarvitsisi lähteä maasta pakoon. Toivon, että ainakin Suomen ulkoministeri tuomitsisi Nicaraguassa tapahtuneet asiat. Hän kun arvostaa elämää.

Äitienpäivämarssi järjestettiin tukemaan edesmenneiden nuorten äitejä surussa. Nicaraguan äitienpäivä (30.5.2018) tulee jäämään historiaan karmeasta syystä: verilöylystä.
Eilinen äitienpäivämarssi.

Ei kommentteja: