tiistai 22. toukokuuta 2018

Israel, Venezuela, Nicaragua ja ihmisoikeudet

Viime viikolla ja vielä tällä viikollakin on julkisuudessa puhuttu paljon palestiinalaisista uhreista jotka kuolivat Israelin iskuissa. Se on järkyttävää, koska kenenkään ei tarvitsisi kuolla vain siksi koska ilmaisee omia mielipiteitään. Järkyttävää oli myös kuulla, kuinka Nicaraguan presidentti Daniel Ortega tuomitsi Israelin toimet, mutta ei suostunut tunnustamaan, että hänen omat joukkonsa ovat tappaneet nicaragualaisia. Viime perjantaina hallituksen edustajat suostuivat sentään siihen, että heidän joukkojaan kielletään ryhtymästä väkivaltaisuuksiin viikonlopun aikana. Eli he myöntävät, että hallituksen joukot ovat väkivaltaisuuksien takana.

Tänään luin vasemmiston europarlamentaarikon Merja Kyllösen haastattelusta Israelin ja Palestiinan kysymyksestä. Merja Kyllönen on oikeassa, ja samalla vedolla hän voisi tuomita Venezuelan Maduron vilpilliset vaalit ja Nicaraguan Ortegan ja Venezuelan Maduron hirmuteot.

Venezuelan eilisissä vaaleissa oli 20 miljoonaa äänioikeutettua, joista vain noin 8 miljoonaa äänesti eilisissä presidentinvaaleissa. Nicolas Maduro sai noin 5,8 miljoonaa ääntä. Äänestysaktiivisuus oli noin 46%, mutta ne ovat vain Maduron hallinnon tarjoamia lukuja. Todellisuus voi olla aivan toisenlainen. Venezuelassa ei olisi järjestetty ennenaikaisia presidentinvaaleja ilman väkivaltaisiksi muodostuneita mielenosoituksia viime vuonna, joissa kuoli noin 70 venezuelalaisia. He vastustivat Maduron politiikkaa.

Samasta syystä, miksi Israelin ja Venezuelan johtajat päättivät kurittaa mielenosoittajia, Ortegan yrityksissä tukahduttaa mielenosoituksia on kuollut jo tähän mennessä yli 70 ihmistä, yli 600 on haavoittunut ja yli 80 on kadonnut. Nämä luvut perustuvat paikallisen ihmisoikeusjärjestön vastaanottamiin ilmoituksiin.

Eilen tuli julki Amerikan maiden järjestön ihmisoikeusedustajien ensimmäinen raportti. Nicaraguassa on ollut yhteensä 15 ihmisoikeusedustajaa maan eri osissa keräämässä todisteita, ilmoituksia, haastattelemassa ihmisiä jne. koskien ihmisoikeusrikkomuksia, joita on tapahtunut 18.4. alkaneista levottomuuksista lähtien. He kävivät myös valtion eri virastoissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, ym. Tietoja kerättiin aikavälillä 17-21. 5.2018. Raportti on karua luettavaa. Yhdessä kuussa protesteissa kuoli 76 ihmistä ja 868 haavoittui. Haavoittuneista viisi ovat yhä sairaaloissa vakavassa tilassa. 438 ihmistä oli pidätettyinä. Pidätettyjen joukossa oli opiskelijoita, siviilejä, ihmisoikeuspuolustajia ja toimittajia.

Raportissa sanotaan myös, että Nicaraguan poliisi ja poliisin iskujoukot käyttivät aseita, kumiluoteja sekä kyynelkaasuja umpimähkäisesti hajottaakseen mielenosoituksia. Monissa kertomuksissa mainitaan tarkka-ampujat. Tämä todistaa, että ihmisiä on teloitettu ilman tuomiota. Nicaraguan poliisin ylin johtaja on Daniel Ortega. Kenraali Francisco Díaz on poliisien korkein johtaja, jonka tytär on naimisissa Ortegan pojan kanssa. Vastuu tapahtumissa on heillä samoin, kuten Nicolás Maduro on vastuussa Venezuelan mielenosoituksissa kuolleista. Pitää muistaa, että kyseisissä maissa presidentti on samalla pääministeri ja keisarin kaltainen johtaja. Nämä ”vasemmistolaiset” presidentit ovat vieneet johtajakulttinsa ja valtansa liian pitkälle.
Myös YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto on pyytänyt Nicaragualta pääsyä maahan keräämään todisteita opiskelijoiden kuolemista.

Merja Kyllönen: "Tuhannet ja taas tuhannet ovat menettäneet henkensä tai vammautuneet vakavasti erilaisissa iskuissa. Vähintä mitä EU voi tehdä, on jäädyttää ja hyllyttää EU–Israel-assosiaatiosopimus ja pitää omalta osaltaan huolta, että kansainvälinen yhteisö suojelee myös palestiinalaisia.” Olen samaa mieltä ja toivon samanlaisia vaatimuksia Nicaraguan ja Venezuelan hallintoja vastaan.

Se mitä en ymmärrä, on joidenkin suomalaisten vasemmistolaisten logiikka. Tuomitaan Israelin hirmutekoja, mutta vaietaan silloin, kun pahis on muka vasuri. Ideologian vankina heitetään ihmisoikeudet roskikseen.

Puheenvuorossa kysytiin vaalien vilpillisyydestä.Venezuelan ja Nicaraguan demokratiasta sen verran, että niin Venezuelassa kuin Nicaraguassa vaaleja pidetään vain muodollisesti. Korkeimpaan vaalilautakuntaan niin Maduro kuin Ortega ovat laittaneet omia kavereitaan. Oppositiolta on suljettu kaikki mahdolliset kanavat osallistua avoimiin ja rehellisiin vaaleihin.

Olen muodostanut kantani Nicaraguan asioista lukuisista videoista, televisio- ja radio-ohjelmien sekä lehtiartikkeleiden kautta. Sen lisäksi keskustelen kavereiden kanssa, jotka ovat paikan päällä. Kuluneen kuukauden aikana olen seurannut tiiviisti, mitä on tapahtunut eri kanavilla. Pääsyni tietoon on Suomesta käsin paljon helpompaa kuin monille nicaragualaisille, koska monilla ei ole pääsyä itsenäisiin tiedotusvälineisiin. Ortegan televisiokanavilla esimerkiksi ei näytetty Amerikan valtioiden järjestön eilistä lehdistötilaisuutta, jossa he kertoivat raportistaan.

Kirjoitus on julkaistu jo eilen Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Ei kommentteja: