torstai 29. maaliskuuta 2018

Mikä on pääsiäisherkkusi?

Kun olin pieni mummollani oli pääsiäisenä tapana herättää meitä lapsia pääsiäiskulkuisiin varhaisaamuna. Hän oli hyvin uskovainen ja ”abuelitalleni” ei vain voitu sanoa ei. Hän innostutti ja samalla komensi  topakalla äänellä.

Nykyisin katson videoita Nicaraguan ja Espanjan pääsiäiskulkueista ja muistelen lämmöllä isoäitiä, joka kuoli yhtenä pitkänä perjantaina silloin kun Nicaraguassa sodittiin. Hän sairastui ja kuoli. Silloisen hirmuhallinnon sotilaat tulivat isoäidin arkkua katsomaan. Epäilivät, että isoäidin sijaan arkussa olisi sandinistisia sissisotilaita. Pääsiäinen on kuoleman, kärsimysten, mutta myös riemun juhla. 

Pääsiäisenä emme saaneet juosta emmekä huutaa kovalla äänellä.

Kaikki katolilaiset eivät ole niin uskovaisia kuten isoäitini ja moni menee kirkon sijasta uimarannoille viettämään perheensä kanssa kokonaisia päiviä. Rannoilla laitetaan ruokaa, juodaan ja pidetään hauskaa. Sama ilmiö toistuu kaikissa katolisissa maissa.

Jos jossakin pääsiäinen näkyy kaikkialla, niin keittiössä. Lihaa ei saanut pääsiäisenä syödä ja siksi pääsiäisenä ruoat olivat toisenlaisia kuin muulloin. Nicaraguassa pääsiäisenä hedelmät ja kalat ovat keskeisiä. Nyt monissa pihapuissa on hedelmiä, kuten mangoja, luumuja, appelsiinia, jne. Hedelmistä tehdään jälkiruokia ja kalasta pihvejä ja soppaa.

Tänään totuudesta tai ei, kaupat olivat Suomessa täynnä asiakkaita. Katsoin ympärilleni yrittäen hahmottaa miten pääsiäinen näkyy. Paitsi koristeissa kuten pajun oksissa ja kauniissa kukissa pääsiäinen näkyy keittiössäkin.  Jokaisella on varmasti sellainen pääsiäisherkku, joka toistuu joka vuonna. Minulle sellainen on mämmi. Ulkonäkö usein pettää, sanotaan ja se pätee mämmin kanssa.


Mikä on pääsiäisherkkusi?

Ei kommentteja: