sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Lippu salkoon Minna Canthille ja tasa-arvolle!

”Älä katso sivusta vaan tule mukaan, jos mahdut”, luki eilen joidenkin mielenosoittajien kylteissä. Eläkeläiset, lapset ja lastenlapset ovat eilen lähteneet joukoittain kaduille osoittamaan mieltä oikeudenmukaisten eläkkeiden puolesta. Suomessa ei noista mielenosoituksista puhuta, mutta Espanjassa eläkeläisten mielenosoitukset ovat olleet tänään lehtien pääotsikoissa.

Lauantaina sadat mielenosoitukset ja tuhannet mielenosoittajat täyttivät espanjalaisten kaupunkien kadut.  Syynä laajoille ja toistuvilla mielenosoituksille on se, että eläke on monesti pieni ja inflaatio on luonut paineita. Viime joulukuussa Mariano Rajoyin hallitus nosti eläkettä, mutta vain 0,25%. Se on käytännössä noin yksi euro kuussa per eläkeläinen. Koska pitkittynyt taloudellinen kriisi, josta Espanja nyt vihdoin nousee, jätti nuoria ilman töitä, niin moni eläkeläinen elättää lapsia ja jopa lapsenlapsia. Raha ei vain riitä, sanovat mielenosoittajat.

Viikonloppuisin, kun teen kotiaskareita, kuuntelen samalla eri maiden radio-ohjelmia. Tänään kuuntelin taas Javier del Pinon ohjelmaa. Javier del Pino on Cadena Serin toimittaja, joka käsittelee yhteiskunnallisia ja poliittisia aiheita monipuolisesti. Tänään kyseisessä radio-ohjelmassa sanottiin, että kansalaisten oikeuksia ei anneta lahjaksi vaan niitä puolustetaan ja kansalaisoikeudet, kuten tasa-arvo ovat kovan taistelun takana.

Hyvä esimerkki tuon väitteen paikkansapitävyydestä on suomalainen rohkea nainen, jolle huomenna liputamme. Minna Canth kertoi heikompiosaisten asemasta ja puolusti heidän oikeuksiaan. Tasa-arvo oli tärkeä Canthille.
Lippu salkoon Minna Canthille ja tasa-arvolle!

Canthin kaltaisia taistelijoita tarvitaan myös tänä päivänä ja myös Suomessa. Noin viikko sitten oli naistenpäivä ja silloin puhuttiin naisten asemasta Suomessa. Suomessa naiset eivät lähde kaduille joukoittain mieltä osoittamaan oikeuksiensa puolesta, vaikka näin ehkä pitäisi tehdä.

Espanjassa naistenpäivänä kadut olivat täynnä lakkoilevista naisista. Luit oikein, naiset lakkoilivat. Heitä uhkailtiin,, mutta he silti jättivät työpaikkansa ja lähtivät kaduille sanomaan ei machokulttuurille, jossa nainen on monesti sivuosassa eikä pääroolissa, kuten miehet. Se taistelu miesten ei tarvitse käydä, mutta moni mies ymmärtää ja arvostaa naisten taistelua omista oikeuksista. Oli jo aikakin, sanon minäkin.

Huomenna 19.3 nostamme lippumme salkoon Minna Canthille ja kaikille suomalaisille, jotka nostavat äänensä heikko-osaisten ja tasa-arvon puolesta.

Toivotaan samalla hyvää rasisminvastaista viikkoa! Tasa-arvoinen ihminen ei syrji ketään sukupuolensa, alkuperänsä tai ihonvärinsä takia. Valta-asemassa oleva ei tarvitse taistella.

Ei kommentteja: