lauantai 17. helmikuuta 2018

Punainen tupa ja perunamaa

Melkein aina mietin aiheita mistä kannattaisi kirjoittaa Suomesta espanjankieliseen blogiin. Tänään ajoimme Nurmijärven ja Tuusulan maisemissa. Palojoella ja muuallakin oli niitä punaisia tupia. Mietin miksi sanotaan, että suomalaisten unelma on se punainen tupa ja perunamaa. Epäilen, että tänä päivänä moni suomalainen ei enää unelmoi punaisesta tuvasta ja perunamaasta vaan hyvin varustetusta talosta ja lähiruokakaupasta, tai muusta.

Päätin etsiä tietoa tuosta unelmasta netistä. Löysin runoja ja paljon kuvia punaisista tuvista, talon myyntiesitteitä ja niin edelleen. Sen sijaan sanonnan historiasta ei löytynyt paljoakaan tietoa. Löytyykö täältä tietoa, vinkkejä ja mielipiteitä aiheesta? Kiitos!

Punainen tupa maalla.
Tämä blogikirjoitus on julkaistu myös Uuden Suomen Vapaavuorossa ja siellä on jo tämä hyvä vastaus:

"Tietämäni mukaan sanonta "Punainen tupa ja perunamaa" on vanhempi kuin tämä maa. Se on asia joka siintää mielessä ihmisellä, kun asiat eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla tai ovat huonosti. Nyt suomalaiset paljon koulutettuina ja hyvinvoivina ihmisinä haaveilevat useammin luksuksesta. Tosin tuolla sanonnalla on yleispätevä vaikutus eikä sillä tarkoiteta nykyään enää nimenomaan punaista taloa ja perunamaata, vaan ehkä omakotitaloa ja pihamaata, asunto-osaketta ja puistoa tai maalaistaloa ja laidunmaata yms. Toiveet ja haaveet ovat päivittyneet kehityksen myötä."

Ei kommentteja: