sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Kurjuudesta pakeneminen ei voi olla rikos

Vuosi sitten, helmikuun alussa Italia ja Libya allekirjoittivat sopimuksen muuttoliikkeen hillitsemiseksi Välimerellä. Libya lupasi silloin kitkeä ihmissalakuljetusta ja Italia puolestaan lupasi Libyalle taloudellista apua ja koulutusta rajavartiostolle.

Euroopan Unionin maat ulkoministerin Federica Mogherinin suulla antoivat tukensa Italian ja Libyan sopimukselle siitä huolimatta, että Libya ei ole allekirjoittanut Geneven pakolaissopimusta pakolaisten oikeudellisesta asemasta.

Nyt kun on kulunut yli vuosi kyseisen sopimuksen solmimisesta on asiallista kysyä, mitä on tapahtunut. Amnestyn sivuilta selviää, että kyllä, Italia on valmentanut 153 libyalaista rannikkovartijaa ja sotilasta. Italia ja EU ovat toimittaneet veneitä Libyan rannikkovartiostolle, samalle, joka vuoden 2017 aikana pysäytti noin 20.000 ihmistä ja palautti heidät Libyan pahamaineisiin pidätyskeskuksiin.

Libyassa on arvioiden mukaan noin 30 pidätyskeskusta. Pidätyskeskuksissa ihmiset joutuvat olemaan kuukausia ahtautuneina konteissa kaltereiden takana. Moni joka on käynyt Libyan pidätyskeskuksissa, on nähnyt nälkiintyneitä ja traumatisoituneita ihmisiä vanhuksista lapsiin.

Monet pidätetyt kertoivat YK:n edustajille kärsineensä pahoinpitelyä ja raiskauksia vartijoiden ja salakuljettajien käsissä. Viime marraskuussa CNN julkaisi videon Libyassa tapahtuvista orjakaupoista. On myös tiedossa, että Libyan rajavartiosto kohtelee ihmisiä kaltoin myös merellä.
Libya myös palauttaa siirtolaisia kotimaahansa.  Viime vuonna 19.370 siirtolaista on palautettu kotimaahansa.

Osa pidätyskeskuksista on kaukana Tripolista, etelässä, siellä johon ihmisvirrat saapuvat muista Afrikan maista. Tietävästi Italian sisäministeri Marco Minniti on sopinut etelän pormestareiden kanssa (ja joidenkin toimittajien mielestä aseistettujen joukkojen kanssa!) ihmisvirtojen pysäyttämiseksi. Miljoonia euroja virtaa myös Libyan eteläosiin.

Italiassa sopimuksen toimivuuteen ollaan oltu tyytyväisiä. Viime vuoden marraskuuhun mennessä maahanmuutto Italiaan oli laskenut 67 prosenttia. Sen sopimuksen myötä myös moni poliitikko muistakin EU:n maista on nyt puhunut siirtolaiskeskusten perustamista Afrikan puolella. Pois silmistä, pois mielestä!

Pakolaisleirien perustamista puolustavat unohtavat täysin sen, että sellaisissa maissa , kuten Libyassa ei ole edellytyksiä keskusten kuin keskusten perustamiselle ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n arvion mukaan vuodesta 2000 viime kesäkuun loppuun yli 33 000 siirtolaista on kuollut tai kadonnut Välimerellä.

Pitää paikkansa, että Välimeri on iso hauta, mutta pidätyskeskukset, pakolais- ja siirtolaisleirit eivät ole nykymuodossa oikeudenmukaisia ratkaisuja. Italian ja EU: n ratkaisu on ollut siirtää pakolaiskriisi kauemmaksi EU: n rajoilta. Italian ja Euroopan unionin pakolaispolitiikka tai operaatio on epäinhimillinen ja maksanut jo miljoonia euroja.

Rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu siirtolaisongelmaan vaan muun muassa lähtömaissa valitsevien olosuhteiden muuttaminen ja kohentaminen. Tarvitaan uudenlaista kehitysyhteistyötä köyhyydessä elävien yhteisöjen kanssa. Jyrkkä ei aseviennille ihmisoikeuksia rikkovien maiden kanssa. Pakolaiskiintiön kasvattaminen on sekin yksi ratkaisu.

Kurjuudesta pakeneminen ei voi olla rikos. Rikos on se, että bisnes ihmisillä voi hyvin Libyassakin, valitettavasti Euroopan Unionin maiden hyväksynnällä!

Kuvakaappaus Amnestyn nettisivuilta.
Lähteet:

https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Italia-ja-Libya-kahdenv%C3%A4liseen-sopimukseen-maahanmuutosta/923545
 

2 kommenttia:

SuviKimmo kirjoitti...

Tervehdys,

Olen kanssasi samaa mieltä. Kurjuutta pakeneminen ei saa olla rikos. Toivoisin että käsittelisit tilannetta mm. Kuubassa, Pohjois-Koreassa ja monessa muussa ns. "sosialistisessa" maassa.

Käsittääkseni sinulla on ihan ensikäden tietoa siitä, kuinka tällaisissa maissa on eliittejä, joihin ei voi kohota omalla ahkeruudella tai riskinotolla. Tietänet myös salaisesta poliisista, tuomioistuinten toimimattomuudesta, korruptiosta jne.

Terv. kimmo

Ana Sorainen kirjoitti...

Hei SuviKimmo, valitettavasti en pysty vastamaan toiveesi. Kirjoitit: "Toivoisin että käsittelisit tilannetta mm. Kuubassa, Pohjois-Koreassa ja monessa muussa ns. "sosialistisessa" maassa."

En ole syntynyt Kuubassa vaan olin Kuubassa, koska silloin monta vuotta sitten Kuuba antoi stipendeja tuhansille kehistymailta tuleville nuorille. Kuubalaiset yrittivät koulutuksen kautta vähentää köyhyyttä. Ei huonoa.
Kuuban ihmisoikeustilanteista olen sitä mieltä, että ne eivät ole missään nimessä hyväksyttävissä. Se, että Kuubassa on ihmisoikeusrikkomuksia ei anna muille maille oikeutta rikkoa niitä. Lähdin Kuubasta 26 vuotta sitten. En tiedä mikä on tuon maan nykyinen tilanne.
En ole ollut koskaan Pohjois-Koreassa ja tietoni kyseisestä maasta perustuu suomalaisten tiedotusvälineiden kirjoituksiin ja dokumenteihin. Jos luet yhtä paljon kuin minä, tiedämme Pohjois-Koreasta yhtä paljon. Kuten sanoin, toisten maiden hirmuteot eivät anna oikeutta muille sortua samaan tai pahempaan. Libyan pakolaiskeskusten kurja tilanne on häpeä myös EU:lle, joka tukee niiden ylläpitämistä.