maanantai 19. helmikuuta 2018

Eurooppaan ei pääse turvaa hakemaan turvallisia reittejä pitkin tai jo lähtömaissa

Eilen kirjoitin Libyan ja Italian sopimuksesta muuttoliikkeen hillitsemiseksi Välimerellä, Libyan pakolaiskeskusten ongelmista ja miksi seurausten sijasta kannattaisi panostaa maahanmuuttoon jo lähtömaissa.

Puheenvuoronblogiin on tullut paljon kommentteja. Kiitos keskustelun halusta! Ymmärrän pelkoja, huolia, mutta en voisi koskaan ymmärtää vihaa ihmisiä kohtaan, ihmisoikeusloukkauksia ja ihmisoikeuksien kieltämistä. Siksi kirjoitin epäkohdista.

Tämä Libyan ja Italian sopimuksen toteuttaminen on ollut jo helmikuun alusta lähtien mielessäni. Helmikuun alussa espanjalaisessa radiossa keskusteltiin aiheesta. Silloin minulle selvisi, ettei Libyassa kaikki ole niin hyvin kuin annetaan ymmärtää. Libyan pakolaiskeskusten tilanteesta ei saa puolueetonta tietoa, koska Libyan viranomaiset eivät päästä esimerkiksi toimittajia haastattelemaan vapaasti tulijoiden kanssa.

Jatkossa kannattaisi katsoa myös mitä Espanjassa ja Italiassa tapahtuu. Maalikuun alussa Italiassa on parlamenttivaalit ja se voi tuoda muutoksia Italian turvapaikkapolitiikkaan.

Koska Libyan kautta ei nyt pääse EU:n alueelle, paine on kasvanut Espanjan ja Afrikan rajoilla. Tilannetta pitää seurata. 

Niin kauan kun ihminen joutuu jättämään kotinsa sodan, ilmaston ja elämän edellytysten puutteen takia, ihminen lähtee turvaa etsimään. Ongelma on se, että Eurooppaan ei pääse turvaa hakemaan turvallisia reittejä pitkin tai jo lähtömaissa. Euroopan Unionin maiden tiukka turvapaikkapolitiikka uhkaa ihmishenkiä, altiistaa ihmisiä salakuljetukselle, kidutukselle, ihmiskaupalle ja siksi se loukkaa ihmisoikeuksia..Tämä kuva pn YK: n  pakolaisjärjestön sivuilta

Kuvan alapuolella sanotaan, että Italian reitti on ollut kaikista vaarallisin. Italiaan tultiin etupäässä Nigeriasta (21%) ja Eritreasta (11%). Vuonna 2016 90 % ihmisistä, jotka saapuivat Italiaan meri-tse, matkusti Libyasta veneillä. Samana vuonna 90% Välimerellä hukkuneista yritti päästä Italiaan.

2 kommenttia:

Marko Huttunen kirjoitti...

Jotta siirtolaistulva saataisiin pysähtymään, täytyisi Euroopan sosiaaliturva ajaa alas. Tämä olisi poliittisesti nopeakin toimenpide, tahi voisimme ottaa vuodessa esim 50 miljoonaa siirtolaista jolloin sosiaaliturva romahtaisi itsestään parissa vuodessa. Kumpaa blogisti pitäisi parempana?

Ana Sorainen kirjoitti...

On kolmas tie olemassa: vaikuttaa niihin syihin miksi ihmiset joutuvat lähtemään kotoa. Kehitysyhteistyö nykyisessä muodossa on tehoton, mutta panostamalla esimerkiksi tyttöjen koulutukseen saadaan hyviä taloudellisia ja väestöllisiä tuloksia.