lauantai 27. tammikuuta 2018

Sota ei saa toistua

Sisällissota alkoi 100 vuotta sitten ja huomenna on vaalipäivä.
On olemassa Suomen kansalaisia, jotka eivät aio mennä äänestämään muun muassa siksi, koska he ovat menettäneet uskonsa poltiikkaan ja poliitikkoihin. Epäoikeudenmukaisuuden tunne askarruttaa monia suomalaisia ja se tunne ei synny tyhjästä. Poljettu työtön ja heikossa asemassa oleva ihminen on päivästä toiseen ahdistettuna kuin pahin rikollinen. Samalla vallassa olevat katsovat vain ja ainoastaan omaan hyvinvoivan piirin intreesseihin. Tämä ei ole uutta jakoa vaan kuin surullinen paluu entisaikoihin.

Sisällissota ei ollut oikun vaan kansan jakautumisen seuraus. "Tuloerot Suomessa olivat valtavat, eikä turvaverkkoja juuri ollut". Epäoikeudenmukaisuuden tunne on otollinen tila kaunan, vihan ja pelon syntymiselle.

Muistomerkki Pusulassa.
Moni joka ajattelee nyt niin, ettei äänestämällä pysty vaikuttamaan asioihin voisi tänään muistaa sen, että yksi toinen vaihtoehto on väkivaltainen ja kauhea kaikille. Äänestämällä huomenna voi sanoa olevansa eri mieltä olemassaolevasta yhteiskunnan jakautumisvimmasta. Rauha on kallis asia tuhlattavaksi. Sota ei saa toistua.
Presidenttiehdokkaiden vaalijulisteet Oinolassa, Lohjalla.Espanjaksi: A cien años de la Guerra Civil en Finlandia

Ei kommentteja: