perjantai 26. tammikuuta 2018

Pari havaintoa presidentinvaaleista mediassa

Odotan innolla tulevia media-alan tutkimuksia presidentinvaaleista 2018. Viime päivinä olen seurannut presidentinvaalien ympärillä käytyä keskustelua lähinnä sosiaalisesta mediasta, yleisradiosts ja eri lehdistä, kuten ehkä tekin.

Nämä presidentinvaalit ovat olleet erikoiset. Vaalirahoitus asettaa ehdokkaat eri taloudelliseen asemaan. Medianäkyvyyttä ostetaan rahalla ja  lehdet suosivat mainostilan ostajia. Yhdellä ehdokkaalla on tarpeeksi rahaa ostaa hienoja mainoksia, mutta myös media tukee häntä kritiikittömästi hienoilla tarinoilla, kyselemättä ja kyseenalaistamatta hänen mielipiteitään. Kysymykset ja epäilykset media on varannut muille ehdokkaille. Tämän väitteen voi todistaa vääräksi tai oikeaksi tutkimalla median käyttäytymistä nyt vaalien alla.

Erikoista on sekin, että jo useiden kuukausien aikana media on toistanut meille yhden ehdokkaan korkeita kannatuslukuja. Kuulemme sellaisista kannatusluvuista erityisesti silloin kun puhutaan totaalitarististen maiden ”vaaleista”. Ilman mediankin rakentamaa henkilökulttia yhdenkään ehdokkaan suosio ei nousisi noin korkealle. Sitä mukaan kun muut ehdokkaat ovat pitäneet huolta kritiikistä istuvaa presidenttiä kohtaan ja valveilla olevat toimittajat ovat uskaltaneet puhua mm televisiotoimittajien asenteellisuudesta yhtä ehdokasta kohtaan, kannatusluvut ovat muuttuneet. Muutaman gallupin tulokset antavat hieman toisenlaisia lukuja. Helsingin Sanomien viimeisessä gallupissa Sauli Niinistön kannatus oli 58%.

Olen lukenut siitä, että yksi vaalikierros olisi paras. Näin ajattelevat perustelevat mielipiteensä sillä, että näin säästämme verorahoja. Tuosta ei ole pitkä matka siihen ajatukseen, ettei presidentinvaaleja olisi pitänyt järjestää laisinkaan. Suomi on onneksi demokraattinen maa.

Lehdissä on ollut otsikoita, joissa toinen vaalikierros hermostuttaa ja huolestuttaa. Maria Stenroos  televisiossa, että se olisi pelottavaa. "Pelko on olemassa toisesta kierroksesta (presidentinvaaleissa). Minä arvostaisin puolueettomampaa asennetta Ylen toimittajalta."

Toinen vaalikierros on viesti yhteiskunnan moninaisista ajattelutavoista ja äänestäjien perehtymisestä erilaisiin ehdokkaisiin. Ehkä juuri ne puheet yhdestä vaalikierroksesta ja yhden ehdokkaan voittamattomasta suosiosta ovat vaikuttaneet siihen, että moni on lähtenyt äänestämään ennätyksellisesti jo ennakkovaaleissa. Toivon mukaan nyt vaalipäivänä häviäjäpuolue olisi se kuuluisa nukkuvien puolue. Ylen viimeisen gallupin aineiston mukaan 20 % kyselyyn vastaajista ei osannut tai halunnut sanoa kantansa. Osittain sen takia olin tänään jakamassa postilaatikkoihin Tuula Haataisen vaalimainoksia.

Vaalityö.

Oinolassa vaalipäivän alla.
Ei kommentteja: