lauantai 30. joulukuuta 2017

Vuodenvaihteen uskomuksista ja toiveista

Espanjankieliseen blogiini on tullut taas kiitosviestejä kirjoituksista. Aina kun saan palautetta innostun kirjoittamaan lisää Suomesta.

Kirjoitin suomalaisista uudenvuoden uskomuksista, uudenvuoden lupauksista ja Helsingin kaupungin uudenvuoden juhlinnasta. Käänsin juhlaohjelman espanjaksi, koska päivällä huomasin, että Venäjältä oli käyty blogiani lukemassa!  Arvelen, että moni matkustaa nyt Suomeen ja etsii ajankohtaista tietoa Suomesta espanjaksikin. Olen kirjoittanut vapaaehtoisesti Suomen asioista jo useamman vuoden ajan ja paras palkinto on huomata, että lukijat pitävät sisällöstä.

Helsingin kaupungin juhlinnasta.


Uskomuksista ja toiveista

Kuulemma ennen vanhaan Suomessa avattiin ikkunoita, jotta kaikki murheet lähtisivät pois omista taloista. Ennen vanhaan uskottiin myös siihen, että jos uudenvuodenaaton saunan jälkeen heitti saunavihdan tai vastan talon katolle, vihdan asento kertoisi tulevasta vuodesta. Tunnetuin suomalainen uudenvuoden uskomus liittyy tinan valamiseen. Tänä vuonna monissa kaupoissa ei ole ollut tinaa myynnissä koska maaliskusta lähtien laki kieltää sen. Sosiaalisissa medioissa moni suomalainen kyseenalaistaa päätöstä ja sitä, että voiko lyijy olla haitallista ympäristölle. Se asia pitäisi olla jo itsestään selvä. Moni kehottaa nyt käyttämään tinan sijasta mehiläisvahaa tai steariinia.
Tinan valaminen on jäämässä historiaan.

Espanjakielisissä maissa tinan valaminen on ollut tuttu asia, mutta on myös olemassa muita mielenkiintoisia uudenvuoden perinteitä, kuten espanjalaisten 12 onnirypälettä, chileläisen linssikeitto, joka tuo taloudellista menestystä. Argentiinalaiset käyttävät vaaleanpunaisia alusvaatteita, jotka muka toisivat onnea rakkaudesta. Moni uskoo myös siihen, että jos uudenvuodenaattona ja -päivänä kulkee kadulla matkalaukku kädessä, pääsee matkustamaan!
Myös katsojille suositellaan suojalaseja.

En pidä lupauksista, koska lupauksia ei tehdä rikottaviksi. Onhan minulla kuitenkin pari toivetta, että kaikki olisivat ystävällisiä toisille ja että, hyvät haltiattaret antaisivat kaikille työttömille ja yrittäjille töitä ja toimeentuloa. Muuta ei taida nyt tässä tilanteessa auttaa… Noh, ehkä se kansalaisaloite…

Kiitoksia kaikille kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta!
Tyrnikeitto on yksi maailman parhaimmista herkkuista.

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä linkki: Pasar la Nochevieja en Finlandia

Ei kommentteja: