lauantai 4. marraskuuta 2017

Maaseudulla asuva vähemmistö

Täällä maalla on mukava asua ja tehdä jopa etätöitä. Maaseudullakin moni maksaa veronsa. Maanviljeilijöitä tarvitaan jatkossakin. Suomi ei pidä olla täysin riippuvainen ulkomaalaisesta ruokatuotannosta.

Tuula Haatainen ilmaisi sen hyvin, ettei vastakkainasettelua tarvitaan: ”Kyse ei ole vain pääkaupunkiseudusta vaan koko maan kasvukeskustenkehittämisestä. Voimistuvat kasvukeskukset säteilevät hyvinvointia ympäröiväänmaaseutuun. Kaupunkiväestö puolestaan tarvitsee elinvoimaista maaseutua jopelkästään huoltovarmuuden vuoksi, Haatainen sanoo.” 

Haatainen sanoo myös, että Suomen tasapainoisen kehityksen keskeinen voimavara on kattava koulutusjärjestelmä.

Suomen lähikoulun ryhmän tiedotteessa sanotaan, että viimeisen 25 vuoden aikana puolet Suomen peruskouluista on lakkautettu. Maaseudulla tämä luku on liki 70%. Koulumatkat kestävät monella lain enimmäismäärän eli 2,5 tuntia (alle 13-vuotiailla) tai 3 tuntia (yli 13-vuotiailla) päivässä.

Nyt kirjoitan maaseudulla asuvana. Moni on muuttanut kyliin kyläkoulujen läheisyyden takia, mutta monen koululaisen isä ja äiti asuu perintötiloissa. Pitäisikö heidän hylätä kaikki, palvelujen perässä? Toiseksi maalla on mukava kasvattaa lapsia. Monissa maaseudun kylissä yhteisöllisyys elää vahvana. Kylä kasvattaa lapsia ehjinä yksilöinä. Tervetuloa esimerkiksi meidän lohjalaiseen Ikkalan kylään!
Ikkalassa kaupunkilaiset voivat havaita omin silmin kuinka kovalla vaivalla istutettu viljapelto makaa tuhoutuneena sään armoilla. Ei ole helppoa saada ruokaa ja rahaa viljelemällä.

Suomessa on kehittymässä ainakin kaksi luokkaa: kaupunkilainen ylempänä ja maaseudulla asuva. Maaseudun asukkaiden syyllistäminen on yleistä jopa päättäjien keskuudessa. Valtuustoissa istuvat päättäjät tulevat etupäässä kaupunkikeskustoista tai suurista taajamista.  Ymmärrän, että kaupungissa asuva, jolla ei ole kontaktia maaseutuun on vaikea ymmärtää millainen se elämä täällä on.

Kiitos vihreälle Fatim Diarranille sellaisen asenteellisen ajattelun paljastamisesta. Vaikka kuinka Tuula Haatainen olisi oikeassa, maaseudulla asuvat olemme jo nyt kuin yksi uusi vähemmistö.

Ei kommentteja: