perjantai 17. marraskuuta 2017

Kirjallisuuden Cervantes-palkinto nicaragualaiselle kirjailijalle Sergio RamírezilleMiguel de Cervantes-palkinto on Espanjan kulttuuriministerin jakama elämäntyönpalkinto, joka on myönnetty vuodesta  1976 lähtien.  Cervantes-palkinto on kuin espanjankielisen maailman Nobel palkinto. 

Sergio Ramírez on kirjailija, runoilija, toimittaja, lakimies ja poliitikko. Ramírez on ensimmäinen Keski-Amerikasta kotoisin olevakirjailija, joka saa tämän merkittävän palkinnon.

Ramírezin tuotanto on laaja, monipuolinen ja rikas.  Väsymätön kirjoittaja on ollut myös väsymätön poliittinen toimija. 80 –luvun lopussa Ramírez toimi neljä vuotta Nicaraguan varapresidenttinä.

Ramírez on kirjoittanut yli 30 teosta, joista osa on käännetty monille kielille. Tunnetuimmat teokset ovat ”Adiós muchachos” ” eli Hyvästi pojat, jossa hän kertoo nuoresta sukupolvesta, joka taisteli vapaudesta ja paremman tulevaisuuden puolesta ja ”Un baile de máscaras” eli Naamioiden tanssi.

Ilman muuta Cervantes-palkinon voittaminen ei ole mitä tahansa pikkujuttu kirjailijalle itse ja Nicaragualle. Vaikka kuinka huonosti nicaragualaisille menisi, he (minäkin olen he) ovat historian aikana tunteneet ylpeyttä espanjankielisen maailman modernismin isästä, Rubén Daríosta. 

Vuosi 2017 on Nicaraguan kirjallisuuden juhlavuosi. Pari päivä sitten nicaragualainen runoilija Claribel Alegría sai itse Espanjan kuningattarenSofían kädestä kuningatar Sofian iberoamerikkalaisenrunopalkinnon. Alegrían tuotantoon kuuluu noin 50 teosta. Hän on kirjoittanut muun muassa runoja, romaaneja ja lastenkirjallisuutta. 

Daríon perintö näkyy Alegrían ja myös Sergio Ramírezin tuotannossa. Kuten Darío, nyt Alegría ja Ramírez näyttävät maailmalle, että kansainvälinen arvostus on mahdollista kenelle tahansa, joka tekee kovasti työtä arvostaen kieltänsä ja juuriansa.

Myös nicaragualainen runoilija Ernesto Cardenal on saanut vuonna 2012 kuningatar Sofian iberoamerikkalaisen runopalkinnon.

Jos Nicaragua olisi sellainen jättiläinen kuin México, Argentiina tai Espanja, en sanoisi paljoakaan, mutta Nicaragua on pieni, luonnon ja ihmisten myrskyjen armoilla oleva maa. Tänään en ole vain iloinen vaan myös ylpeä siitä, että olen minäkin syntynyt Nicaraguassa.
Nicaraguan lippu.

Ei kommentteja: