tiistai 17. lokakuuta 2017

Uppsalan torilta Lohjan torille

Meidän aikuiset tyttäret opiskelevat Uppsalan yliopistossa. Silloin tällöin käymme muun perheen voimin lapsiamme katsomassa. Olimme nyt muutaman päivän Ruotsissa. Majoituimme Uppsalan keskustaan. Nyt kun Lohjalla keskustellaan Lohjan keskustan kehittämisestä tarkkailin Uppsalan keskustan elämää yrittäen oppia jotakin siitä.

Uppsala on paljon isompi kaupunki kuin Lohja. Uppsalassa on yli 140 000 asukasta ja Lohjalla noin 47 000. Toisin kuin Lohja Uppsala on yliopistokaupunki ja täynnä nuoria. Iltaisin ja viikonloppuisin, jopa sunnuntaina, kahvilat, ravintolat ja kadut olivat täynnä elämää. Kuulemma sunnuntaina kaupunki oli silti rauhallinen, toisin kuin arki. Arkena kaduilla on paljon pyöräilijöitä,  ihmiset menevät ja tulevat eri suuntiin. Suuressa kaupungissa eletään kuitenkin toisten ihmisten ehdoilla.

Uppsalan keskustan tuntumassa on paljon nähtävyyksiä ja keskellä kaupunkia on tori tai oikeastaan aukio. Uppsalan keskusaukio on pieni, paljon pienempi kuin Lohjan tori.  Uppsalan keskusaukion ympärillä on kauppoja, ravintoloita, kahviloita, ym. Sen keskellä on vanhanaikainen katulamppu eikä muuta.

Uppsalan keskusaukio.

Lohjalla mietitään nyt kovasti keskustorin elävöittämistä ja on hienoa, että on uusia ideoita, kuten luistelurata, ym. Rohkenen kuitenkin kysyä, että mihin tarvitaan niin isoa toria? Eikö kauppiaille ja tapahtumiin riittäisi pienempi alue, joka olisi paljon helpompi pitää siistinä, kauniina ja elävänä. Ilman kaupunkilaisia ei ole elävä kaupunki. Miten hienot ideat auttavat, jos kaupunkilaiset jäävät kotiin?

Lohjan tori
Tulevana sunnuntaina moni meistä ei jää kotiin vaan menee nimenomaan Lohjan torille keskustelemaan lohjalaisten kanssa.  Myös SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on tulossa. Tule sinäkin! <3Ei kommentteja: