tiistai 3. lokakuuta 2017

Lohjan väestönkasvusta

Eilinen kaupunginhallituksen kokouksesta sen verran, että pöytäkirja julkaistaan, kun se on tarkistettu.
  
Tässä pari ajankohtaista asiaa Lohjalta 

Katsoin Lohjan kaupungin sivuilta, että Lohjan työttömyys on laskussa. On hyvä, että työpaikkoja on tarjoilla.
Kuva on Lohjan kaupungin kotisivuilta.

Valitettavasti kaikki tilastokäyrät eivät ole yhtä myönteisiä kuin työttömyyskäyrät. Lohjan kaupungin väestö pienenee yhä.

Syntyvyyden laskeva trendi ei ole vain Lohjan ongelma. Lohjalla ei ole vielä tutkittu mistä muista syistä väestön lasku johtuu. Me myös pienten koulujen ystävät ajattelemme heti, että se voi johtua pienten koulujen ja vaikkapa Nummen lukion lakkauttamisesta. Olisi mielenkiintoista tietää ne syyt ja mistä päin Lohja väestö laskee suhteellisesti eniten.

Kävin Tilastokeskuksen sivuilla etsimässä jotakin myönteistä tietoa tai selitystä Lohjan väestötrendiin. Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä sanoo, että ennustekaudella nopeimmin kasvavat Tampereen, Lohjan ja Porvoo seutukunnat. Voimakkainta kasvu ei kuitenkaan ole näissä keskuksissa, eikä aina edes lähinaapureissa vaan vyömäisesti keskuksen ympärillä.
Myrskylä väittää myös, että  sisäinen muuttoliike on menettämässä perustansa. "Isommat muuttovoitot tulevat ulkomailta." Tuo on siis fakta eikä mielipide.


Voisi kysyä, että mitä kannattaisi tehdä, jotta Lohjan väestö kasvaisi tai pysyisi edes samalla tasolla kuin nyt. Kielteisesti voisi ajatella, ettei Lohjan väestö enää kasvaa ja siksi kaupungin pitäisi sopeuttaa ajoissa toimintansa. Tämä viimeinen vaihtoehto merkitsisi sitä, että asennoidumme siihen, ettei kukaan voisi jatkossa muuta Lohjalle, että ei kannusteta lapsiperheitä muuttamaan tänne. Ei se kuulostaa järkevältä. Lohja on kaikille avoin, vastaanottavainen ja ystävällinen kaupunki.

Syksy saapui Lohjaan. Kuva on kaupungintalon pihalta.Ei kommentteja: