torstai 28. syyskuuta 2017

1-0 lähestyy- Miksi katalonialaiset haluavat eroon Espanjasta?

Jordi Évole on espanjalainen toimittaja, jolla on kauniita ajatuksia ja taito kysyä poliitikoilta hankaliakin asioita. Kuuntelin kuinkaÉvole keskusteli Katalonian itsehallintoalueen puheenjohtaja CarlesPuigdemontin kanssa. Évole kysyi Puigdemontilta Kurdistanin itsenäisyysäänestyksestä ja Puigdemont sanoi, että hän tietenkin kunnioittaa kansojen itsemääräämisoikeutta. Évole sitten muistuttaa Puigdemontia, että vuosia sitten hän oli eri mieltä Kurdistanin itsenäisyydestä äänestämällä kielteisesti asiasta Katalonian parlamentissa.

Toisin sanoen Puigdemont on muuttanut ajattelutapaansa, ehkä pakosta. Viime aikoina moni muukin joka ennen ei mitenkään pohtinut Katalonian itsenäisyyttä tai itsenäisyysajattelua, joutuu nyt pohtimaan. Kaverini kysyi, miksi katalonialaiset haluavat eroon Espanjasta?

Selityksiä on monia, pitkä-ikäinen yhteinen historia ei ole pystynyt vaikuttamaan kuin vain hetkellisesti erimielisyyksien vähentämiseen. Itsenäisyysajattelu on jo satoja vuosia vanha. Francon aikana itsehallinto ja itsenäisyysajattelu ahdistettiin nurkkaan.

Francon jälkeen ja demokratiassa Espanjassa hyväksyttiin sen, että kaikki ovat mukana ja, että itsehallintoaluejärjestelmä riittäisi kaikille. Vastaavasti itsehallintoalueilla, kuten Kataloniassa ja Baskimaassa annetut vapaudet eivät enää vastanneet odotuksiin.  Televisiokommentaatorin sanoin saavutettu asia on saavutus ja uusia saavutuksia pitää saada.

Maan taloudellinen lama on vaikuttanut siihen, että hyvinvoivat katalonialaiset eivät halua olla tukemassa muuta maata. Samalla, kun maan talous on ollut huonona useita vuosia, korruptioskandaalit sekä muualla maassa, että Kataloniassa ovat vain vahvistaneet populististen voimien ajattelua.

Myös kielikysymys vaikuttaa itsenäisyysajatteluun. Kouluissa on jo 30 vuoden aikana opetettu katalaania ja madridilaisten sanomalehtien mukaan indoktrinaatio on ollut vahva koulujen oppikirjoissa. Useat sukupolvet ovat kasvaneet itsenäisyysajatteluun.

Nyt keskushallinnon asenne ja päätökset Katalonian itsenäisyyttä ajavaa kohtaa on valitettavasti pahentanut asioita ja ollaan umpikujassa. Sunnuntaina nähdään, mutta epäilen, että tämä ei pääty kivuttomasti.

Jordi Évolen tavoin ajattelen, että huonoista ja opportunistisista poliitikoista kannattaisi itsenäistyä vaikkapa vaalien kautta.
Kataloniassa on 7 522 596 asukasta (v.2016).

 

1 kommentti:

Leena Salmela kirjoitti...

Minua ihmetyttää tuo - kuitenkin aika pienten - kansojen itsenäistymis-innokkuus... EU ei siis ole onnistunut yhdistämään Eurooppaa siinä määrin, että nämä erilaiset kansallisuudet (esim. katalaanit ja baskit Espanjassa) eivät haluaisi omaa itsenäistä valtiota.

Baskien pyrkimyksiin olin perehtynyt - kuten myös Pohjpois-Irlannin - paremmin, mutta skotit ja katalaanit ovat oudompi asia... Tuottaako se enemmän onnellisuutta/tyytyväisyyttä, jos kaikilla kansallisuuksilla on oma valtio; niin ainakin uskotaan. Kurdien ja palestiinalaisten aseman ymmärrän paremmin, koska heillä ei ole varsinaisesti minkäänlaista itsemääräämisoikeutta, mutta kuinka paljon esim. katalaaneilla liittyy asiaan taloudellinen puoli; rikkaammat eivät halua elättää köyhiä? Pohjois- ja Etelä-Italialla on samoja ongelmia, rikas pohjoinen ei halua elättää köyhää etelää (pakolaisongelmahan on lähinnä etelässä), varallisuus erot myös näkyvät Italiassa. Kataloniassa en ole käynyt, mutta Espanjassa ei ainakaan varallisuuserot näy etelän ja pohjoisen välillä niin hyvin matkailijan silmään. Olin viimeksi Baskimaassakin, enkä ainakaan Bilbaossa huomannut mitään eroa vaikkapa Malagaan verrattuna. Madrid on oma lukunsa - se on yks mun lempikaupunkeja Euroopassa - ja surettaa tuommonen tilanne todella paljon.
Välillä toivon, että ymmärtäisin espanjaa paremmin, mutta sitten taas ajattelen, että helpompi elää kun ei kaikkea ymmärrä...