torstai 17. elokuuta 2017

Satavuotias Suomen valtio säästää lasten musiikkiharrastuksista

Eilen lapsistamme nuorin soitti viulua suuren yleisön edessä. Lapsen esitys ei olisi ollut mahdollinen ilman Karkkilan musiikkikoulun taidokasta opetusta.

Tänään ilomme muuttui suruksi, kun luimme Karkkilan musiikkikoulun kannatusyhdistyksestä tulleen kirjeen. Kirjeen mukaan musiikkikoulu ei tänä vuonna eikä ehkä ensi vuonnakaan tule saamaan harkinnanvaraista valtion avustusta. Lukuvuodelta 2017-18 puuttuu 15 – 20 000 euroa. Koulun toimintakyvyn varmistamiseksi kannatusyhdistys joutuu nostamaan satojen eurojen oppilasmaksuja kertaheitolla ja heti 26 – 34 %.

Uutinen on monille perheille hankala ja surullinen asia. Musiikkiopiston julkisen tuen pieneneminen samalla kun verot nousevat, tuntuu käsittämättömältä. Näyttää siltä, että pieni ihminen joutuu päivästä toiseen yhteiskunnan hylkäämäksi. Ne lapset, joiden vanhemmilla on rahaa, pystyvät osallistumaan eri harrastuksiin, toiset lapset eivät voi osallistua edes yhteen. Se, että yhteiskunta eriarvoistaa lapsia ei ole juhlan arvoista.

Musiikkiharrastus on tärkeä lapsille ja myös koko yhteiskunnalle. Päättäjät voisivat miettiä miten he priorisoivat ja mitä tekevät lapsille.

Ei kommentteja: