perjantai 25. elokuuta 2017

Onko menneisyys Ikkalan koulun tulevaisuus?

Lohjan valtuusto on lakkauttanut useita kouluja viime vuosina. Lakkautettuja ovat Maksjoen, Nummentaustan, Virkkalan, Hyrsylän, Lohjansaaren ja Neitsytlinnan koulut sekä Nummi-Pusulan (Oinolan) lukio. 
 
Valtuuston syysseminaarissa 19.8.2017 hyvinvointijohtaja Katri Kalskeen esityksestä kävi ilmi, että kouluverkoston tulevaisuuden pohtiminen ei ole vielä valmis. ”Tulevaisuuden” pohtiminen koskee nyt Karstun ja Ikkalan kouluja.

Karstun koulun tilannetta en tunne, mutta Ikkalan koulun tilanteen tunnen hyvin. Kysyin Kalskeelta, että tarkoittaako tulevaisuus Ikkalan koulun osalta sitä, että Pusulan koulusta tuodaan lapsia Ikkalan kouluun, koska Pusulan koulu on jo hyvin täynnä. Sanoin myös, että vaikka tänä vuonna Ikkalan koulussa on vähän ekaluokkalaisia, tulevana vuonna heitä on tulossa enemmän.

Kalskeen vastaus oli, että ei tarkoita. Koulutoimella on eri käsitys kuin minulla. Kalskeen mukaan Ikkalan koulu kaipaa remonttia lähivuosina ja että valtuuston pitäisi miettiä tarvitaanko Pusulan alueella kahta koulua. Eli tulevaisuudessa Ikkalan koulua uhkaa sulkeminen.

Lohjan keskustasta katsoen Ikkalan koulun olemassaololla ei näytä olevan paljoakaan merkitystä. Eikä koulutoimessa näytetä välittävän ikkalalaisten hyvinvoinnista.

Ikkalan koulu on valmistunut vuonna 1982 ja se on hyvässä kunnossa. Monille lapsiperheille koulu on syy muuttaa Ikkalaan. Vetovoimainen koulu on myös kylän monien tapahtumien keskipiste.

Ikkalan koulu on aiemminkin ollut lakkautettavien koulujen listalla. Kyläyhdistys on aktiivisesti toiminut Ikkalan koulun säilyttämisen puolesta. On odotettavissa, että näin tulee tapahtumaan myös nyt. Ikkalan kyläyhdistys kunnosti viime vuonna koulun urheilukentän talkoovoimin.

Alla on Katri Kalskeen seminaarissa esittelemä kalvo.

Ei kommentteja: