torstai 15. kesäkuuta 2017

Koulutusleikkaukset pitää perua

Tänään Lännen Mediassa on ollut SDP: n puheenjohtaja Antti Rinteen haastattelu. Haastattelussa Rinne kertoo millä ehdoilla puolue on valmis hallitusneuvotteluihin.

Olisin ollut sanomatta mitään kyseisestä haastattelusta, mutta koska Rinne kertoo erittäin painavia asioita, otin kuvan kirjoituksesta talteen ja laitoin tähän.

Tiedotusvälineissä ja Facebookissa on keskusteltu etupäässä Rinteen puolustusveroehdotuksesta. Vaikka verojen kerääminen tuntuu nyt tässä taloudellisessa tilanteessa hankalalta, on pakko myöntää, että on etsitty muita ratkaisuja kuin lisää leikkauksia. Jostain ne puolustusrahat pitää saada. On esimerkiksi puhuttu uusien hävittäjien ostamisesta. Hävittäjien elinkaaren hinnaksi on arvioitu 29 miljardia euroa. Vuonna 2011 kirjoitin, että voitaisiin myydä osa horneteista, jos vain ostajia löytyisi.

"Hornetin kauppahinta oli 32 miljoonaa euroa per kone. Niiden ylläpitäminen on kallis harrastus. Yhden hornetin korjaustyö yksipaikkaisesta kaksipaikkaseksi maksoi 16 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi se on 6 miljoonaa euroa enemmän kuin valtio on saanut vuosittain vähäosaisten toimeentulotukea tarvitsevien lapsiperheiden maksamattomilla lapsilisillä!"

Silloin kirjoitin myös, että uskottava puolustus ei välttämättä tarkoita lisää rahaa, vaan resurssien järkevää käyttöä. Tipahtelevat koneetkaan eivät vakuuta vahvasta puolustuskyvystä "vihollisen" silmissä. Ja mikä on se vihollinen ja uhka, jolta Suomea pitäisi puolustella?  Maailma on muuttunut vuosien varrella ja ymmärrä, että hyvä puolustuskyky on sekin rauhan tae. Se siitä nyt puolustusasioista.

Minusta Rinteen haastattelussa keskeisintä on kuitenkin mitä Rinne kertoo koulutusleikkauksista.  Olen samaa mieltä oppivelvollisuusiän nostamisesta kattamaan toisen asteen koulutuksen. Peruskoulun jälkeen moni nuori jää tyhjän päälle. Toiseksi jo kahden ylioppilaan äitinä suhtaudun asiaan myös rahapussin kautta. Lukion kustannukset eivät ole alhaisia. Kirjoihin upoaa rahaa. Nyt nuoret tarvitsevat paitsi kirjoja myös tietokoneesa. Lukio-opiskelu aiheuttaa hankaluksia monissa perheissä. Meillä oli kaksi lasta peräkkäin lukiossa ja he eivät voineet esim. käyttää edellisen vuoden kirjoja.

Koulutusleikkausten peruminen on sekin hyvä ehdotus. Koulutusleikkaukset heijastuvat tulevaisuuteen.

Antti Rinteen ehdotukset mm koulutusleikkausten peruumisesta.
Etsin tietoa nestistä koulutusleikkausten perumisestä ja eteeni tuli Lohjan demareiden kotisivuilla oleva kansanedustaja Joona Räsäsen kannanotto. Se on viime vuodelta ja siinä Räsänen esittää, että koulutusleikkausten tulisi perua. 

"Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa Suomen vahvuudet on osattava tunnistaa oikein. Menosopeutukset on kohdistettava niin, että ne mahdollisimman vähän heikentäisivät kansantalouden kasvun edellytyksiä. Osaaminen on viimeinen asia, josta taloudellisessa taantumassa tulisi leikata. Se on myös edellisen 1990-luvun laman opetus.

Korkean osaamisen työvoima on ollut Suomen menestystekijä myös edeltävinä vuosikymmeninä ja tulee olemaan sitä myös jatkossa. Hallitus on selvästi asiasta toista mieltä. EU:n ja OECD:n tuoreiden arvioiden mukaan nyt kaavaillut koulutussäästöt ovat myötävaikuttamassa siihen, että Suomi siirtyy työikäisen väestön koulutustasossa EU-maiden kärkijoukosta keskikastiin." 


Ei kommentteja: