keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Ikkalan koulusta

Tammikuussa 2015  moni ikkalalainen aktivoitui, koska myös Ikkalan koulu oli lakkautuksen uhan alla. Yksi huolestuneita oli  Ikkalan kyläyhdistyksen johtokunnan jäsen, Liisa Jäppisen. Silloin Jäppisen luvalla julkaisin kirjoituksen Uuden Suomen Puheenvuoroon. Asia on kuulemma taas ajankohtainen. Alempana on kirjoitukseni. Itse olen edelleen samaa mieltä kuin silloin.

Maaseutua ajetaan alas Lohjalla
Me Ikkalassa olemme  tyrmistyneitä palveluverkkotyöryhmän esityksestä lakkauttaa Ikkalan kyläkoulu.

Järjellistä perustetta hyvin toimivan ja kustannustehokkaan koulun lakkauttamiseksi on vaikea löytää.

Työryhmän raportin lähtökohtana on peruste, että joissakin Lohjan kouluissa on teoreettisesti enemmän käyttökapasiteettia kuin on käyttäjiä ja että tuo kapasiteetti pitäisi käyttää ja täyttää pienempien koulujen lakkauttamisella ja koululaiskuljetuksilla.

Perustelu tuntuu  hölmöläisten peiton jatkamiselta. Kun peiton alapäästä leikataan pala ja lisätään yläpäähän, ei se tee peittoa yhtään pitemmäksi eikä lämmittävämmäksi. Ja jos hyvin toimivia kyläkouluja lakkautetaan ja lapsia kuljetetaan pitkiä aikoja ja  matkoja täyttämään toisen koulun tyhjiä tiloja, ei se taatusti lisää näiden koululaisten hyvinvointia eikä edistä oppimista. Kokemukset monista pienten koulujen lakkauttamistapauksista ovat myös osoittaneet,  ettei niiden avulla ole saatu säästöjä vaan lisätty nuorten ongelmia.

Ikkalan koulun säilyttämistä puoltavat monet seikat.

Jo palvelutyöverkkoryhmän raportissa on todettu, että Ikkalan koulu on hyvässä kunnossa ja juuri remontoitu. Myös Ikkalan koulun käyttöaste on lähes sata prosenttia ja kustannukset per oppilas  ovat muihin Lohjan kouluihin verrattuna pienet.

Ikkalan kyläkoulu tarjoaa oppilailleen turvallisen, yhteisöllisen ja innostavan opiskeluympäristön. Koululla toimii myös lukuisia kerhoja, joihin osallistutaan runsaasti. Se ei olisi mahdollista isoissa kouluissa koulukyyditysten aikataulujen vuoksi.

Ikkalan koulu on tärkeä myös koko kylälle. Vasta valmistuneessa Ikkalan Kyläsuunnitelmassa se on todettu yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi kylän elinvoimaisuuden ja yhteisöllisyyden kannalta. Kyläkoulut myös houkuttavat kuntaan uusia asukkaita.

Kyläkoulujen lakkauttamispyrkimykset ilman todella pätevää syytä (esim. oppilasmäärän pysyvä lasku) antavat selvää viestiä siitä, että Lähidemokratia-hankkeiden yhteydessä kuullut kauniit puheet maaseudun merkityksestä Lohjalle on unohdettu. Näillä asenteilla Lohjan maaseutua ajetaan alas rajua vauhtia.

Kuitenkin Lohjalla olisi juuri kauniin maaseudun ja elävien kylien avulla mahdollisuus brändätä itsensä  turvalliseksi ja ihmisläheiseksi asuinpaikaksi Helsingin läheisyydessä.  Lohja olisi se toimiva keskus ja kylät sen sykkiviä sydämiä.

Kylissä riittää halua ja asennetta kehittää yhteistä Lohjaa Lähidemokratia-aatteen mukaisesti. Riittääkö sitä Lohjan päättäjillä?
Ikkalan koulu, Karisjärventie ja  ikkalalainen maaseutumaisema.

Vetoomus Ikkalankoulun ja maaseudun puolesta

 Surullisina luimme, että taas Lohja hahmottelee muun muassa 10 koulun lakkauttamista.
Palveluverkkotyöryhmän esityslistan mukaan myös Ikkalan koulu on lakkautettavien koulujen listalla. Ikkalalaisia lapsia siirrettäisiin suurempiin yksikköihin ja kauemmaksi kotoa, eli Pusulaan. Ikkalasta Pusulan kouluun on 15 kilometriä.

Ikkalan koulussa on nyt 69 oppilasta ja lisää on tulossa. Mahtuvatko he Pusulan kouluun? Onko Pusulan koulu niin hyvässä kunnossa, ettei uusia siirtoja tulisi lapsille?

Ikkalan koulun nykyiset opettajat ovat loistavia ja lapset viihtyvät hyvin koulussa. Ikkalan koulu on muutama vuosi sitten peruskorjattu ja varmaankin parhaimmassa kunnossa kuin mikään Lohjan ala-asteista. Paljonko se peruskorjaus maksoi? Ei pitäisi miettiä vain niitä menoeroja, jotka Lohja maksaa per lapsi (Ikkalan koulun kustannukset per lapsi ovat pienemmästä päästä!), vaan kokonaisuudessa paljonko tulee maksamaan esimerkiksi koulukuljetus ja tyhjien tilojen lämmityskulut. Ikkalan koulun sulkeminen merkitsee myös, ettei Ikkala entisen tapaan enää houkuttelisi lapsiperheitä muuttamaan kylään.

Ikkalasta Karkkilaan on vain 8 kilometriä. Ikkalan koulun lakkauttamisen sijasta voitaisiin harkita ja selvittää Karkkilan ja Lohjan kaupunkien kouluverkoston yhteistyötä.

Nyt Ikkalan yläasteikäisiä lapsia ja lukiolaisia kuljetetaan 25 kilometrin päähän Oinolan koulukompleksiin. Toistan, että Karkkilaan on vain 8 kilometriä. Miten siis Lohjalla on varaa maksaa matkarahoja, kun yhteistyöllä toisen kunnan kanssa säästyisi muutama euro? Puhumattakaan, että lapset ja nuoret voisivat itse heti kun lumi sulaa mennä pyörällä Karkkilaan. Karkkilassa on muuten niin laajat ja hyvät palvelut, että Karkkila on ikkalalaisille se ensimmäinen asiointisuunta.

Kouluverkostojen tiivistäminen merkitsee opetusluokkien koon kasvattamista ja lisää matkakuluja. Koulujen lakkauttaminen on karu viesti haja-asutusseudun asuville. Viesti on se, että kylien kehitys, yhteisöllisyys ja kuntalaisten henkinen hyvinvointi on sivuseikka, kun vain numeroihin tuijotetaan.

Lehden uutisen mukaan "Tavoitteena on taata tulevaisuudessa lapsille hyvä opetuksen laatu ja kaupungille toimiva ja tehokas kouluverkko. Sitä meiltä ovat päättäjät edellyttäneet, sivistystoimen johtaja Katri Kalske sanoo."

Selvästi vanhemmat ja osa päättäjistä määrittelee opetuksen laadun eri tavalla kuin miten sivistystoimenjohtaja ja osa päättäjistä tulkitsevat.

Ana María Gutiérrez Sorainen,
kahden koululaisen äiti
Kirjoitukseni lähti henkilökohtaisesti viidelle valtuutettulle.

 

Ei kommentteja: