sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Amerikan valtioiden järjestössä harkitaan Nicaraguan erottamistaNicaraguan Ortegan hallinto on tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan ja Amerikan valtioiden järjestö (OAJ) on käynnistänyt prosessin, jolla Nicaraguan valtioon sovellettaisiin OAJ:n niin kutsuttua ”Carta Democráticaa”. Se on asiakirja, joka toimii järjestön jäsenmaiden ohjenuorana. Siinä on myös selkeästi määritelty sanktiot, joista vakavin on maan erottaminen järjestöstä. OAJ:n jäsenmaiden edustajat kokoontuivat 27.12.2018 kuunteleman järjestön ihmisoikeusjärjestöjen edustajien raporttia Nicaraguan kriisistä. Keskustelu oli ankara ja yksimielinen. Nicaraguan tilanne ei voi jatkua. Ainoastaan Bolivian ja Venezuelan edustajat antoivat odotetusti tukensa Ortegalle. OAJ:ssa on 35 Amerikan valtiota edustettuina. Perjantaina OAJ:n pääsihteeri Luis Almagro lähetti järjestön pysyvän neuvoston puheenjohtajalle kirjeen, jossa hän pyytää kutsua mahdollisimman pian uuteen hätäkokoukseen.

Aina kun Ortega tuntee omissa nahoissaan muiden halveksunnan, sorto eri mieltä olevia kohtaan kovenee. Perjantaina ja lauantaina Masayassa, Leónissa ja muissa kaupungeissa puolisotilaalliset ovat taas etsineet eri mieltä olevia ja pidättäneet nuoria. Ortegan pääkieli on väkivalta ja voima.

Nicaragualaisten rauhallinen vastarinta jatkuu sorrosta huolimatta. Olen jättänyt monta asiaa kertomatta, koska yksinkertaisesti hävettää, että niin typeriä asioita tapahtuu synnyinmaassani. Esimerkiksi Nicaraguan lippu on nyt punainen vaate Ortegan kannattajille: Moni on joutunut vankilaan, koska on päästänyt sinivalkoisia ilmapalloja ilmaan protestina. Koulun päätösjuhlissa poliisi kutsuttiin paikalle, koska nuori poika oli laittanut Nicaraguan lipun pukuunsa. Maratoonari, joka juoksi Nicaraguan lipun kanssa, on ollut vankilassa jo melkein kaksi kuukautta, vaikka tuomioistuin määräsi hänet vapautettavaksi. Vankilan viranomaiset eivät noudata tuomareiden päätöstä! Kerroin edellisissä kirjoituksissa, kuinka uutiskanava 100% Noticias suljettiin ja sen yksityisomaisuutta takavarikoitiin. Eilen Ortegan palveluksessa olevan televisiokanavan toimittaja kiitti Ortegaa laitteista, jotka kuuluivat 100% Noticias –televisiokanavalle! 100 % Noticias –televisiokanavan päätoimittaja ja omistaja, Miguel Mora ja uutisista vastaava toimittaja, Lucía Pineda Ubau, ovat olleet jo 9 päivää vankilassa! Syynä Ortegan vastustaminen.

Ortegan hiljentämisyrityksistä huolimatta kansalaisten rauhallinen vastarinta jatkuu. Catarinan katolisen kirkon läheisyydessä on ollut kyläläisten hiljainen mielenosoitus ortegisteja vastaan. Ortegan kannattajat olivat saapuneet kirkkoon viemään San Valentínin pois kirkosta papin kiellosta huolimatta, mutta kyläläiset olivat estäneet ortegistien aikomukset. 

Tiistaina 1.1. Managuassa on katolisen kirkon järjestämä vaellus. Tämä on vuosittainen perinne, joka päättyy isoon televisioituun messuun Managuan tuomiokirkossa. Kirkko ei ole koskaan anonut lupaa kulkueisiin. Lokakuun alusta lähtien kaikenlaiset mielenilmaukset kaduilla ovat olleet kiellettyjä, paitsi Ortegan omille massatapahtumille.

Nicaraguan katolinen kirkko on toiminut koko kriisin aikana kansalaisten turvasatamana ja kirkon tapahtumissa kirkot ovat olleet täynnä. Kriisin alusta lähtien Ortegan perheen palveluksessa olevat televisiokanavat eivät ole näyttäneet katolisen kirkon toimituksia kuten ennen. Saa nähdä mitä nyt tapahtuu. 
Joulupäivänä paavi puhui myös nicaragualaisille.

_______


Vuosi 2018 on ollut armoton vuosi minulle ja monille Nicaraguassa syntyneille. Huhtikuusta lähtien elämämme on täyttynyt ikävistä uutisista, mutta myös toivon kipinöistä. 


2018 tulee olemaan joka tapauksessa unohtumaton vuosi, koska en ole koskaan aiemmin tehnyt niin paljon töitä kuin tänä vuonna, ja koska olen osallistunut Lohjan valtuuston kokouksiin varavaltuutettuna. Onhan se mahtava asia osallistua keskusteluihin yhteisistä aiheista ja vaikuttaa yhteisiin päätöksiin. Uudesta vuodesta toivon, että se yksinkertaisesti olisi nicaragualaisille armollinen vuosi, että yhteiskunnan järjestelmä muuttuisi avoimemmaksi, demokraattisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Toivon, että Suomi kansainvälisen yhteisön jäsenenä jatkaisi pitämällä heikkojen puolta lähellä ja kaukana. 

Hyvää uutta vuotta 2019, ja kiitos kaikesta huolimatta tästä vuodesta! 

Ei kommentteja: