maanantai 6. elokuuta 2018

Latinalaisen Amerikan vallanhimoiset populistit

Vuodesta 2006 Boliviassa on kuollut 86 Evo Moralesin vastustajaa. Venezuelassa on kuollut 213 (43 vuoden 2014 protesteissa ja 163 viime vuoden protesteissa Nicolás Maduroa vastaan). Kuubassa on, arvioiden mukaan, kuollut 7325 vastavallankumouksellista vuodesta 1959 lähtien. Nicaraguassa on kuollut 447 ihmistä huhtikuusta 2018 lähtien. Tämä kaikki vain siksi, että niin sanotut vasemmistolaiset johtajat haluavat jäädä valtaan ikuiseksi ajoiksi, koska ”vasemmistolainen projekti” näin vaatii. Se on kiero käsitys demokratiasta, kansalaisoikeuksista ja vapaudesta.
Nicaraguassa almuilla, kuten kanoilla, pelttikatoilla, maksuttomalla koulutuksella ja terveydenhoidolla ostetaan kansan suosio caudillon tahtoa palvelemaan.
Vasemmistopopulistiset johtajat, kuten Nicolás Maduro, Evo Morales ja Daniel Ortega, vetoavat perustuslakiin, kun heiltä vaaditaan muuttamaan maan poliittista järjestelmää. He kutsuvat näitä demokratisoitumisvaatimuksia vallankaappausyrityksiksi! Pitää kuitenkin muistaa, että nämä johtajat ovat kaikki manipuloineet ja muuttaneet maidensa perustuslakeja palvelemaan omia intressejään ja varmistamaan uudelleenvalintansa. Kaikki valta on keskitetty heidän omiin käsiinsä. On kieroa väittää, että Venezuelassa ja Nicaraguassa olisi vapaita ja rehellisiä vaaleja. Poliittisia puolueita suljetaan pois vaalitaistosta, poliittisia puolueita tai ryhmittymiä ja jopa yksittäisiä oppositiojohtajia vastaan voidaan keksiä melkein mitä tahansa rikosta, jotta heidät voidaan sulkea pois poliittisesta elämästä. Vaalilautakunnat toimivat vallassaolevien palveluksessa. Tästä syystä niin Nicaraguassa kuin Venezuelassa paras vaihtoehto olisi, että Maduro Venezuelassa ja Ortega Nicaraguassa luopuisivat vallasta.
Nicaraguassa tilanne on yhä kriittinen. Viikonloppuna oli runsaita mielenosoituksia Ortegaa vastaan ympäri maata. Näin ankarasta sorrosta huolimatta, ihmiset rohkenevat lähteä Nicaraguan lippunsa kanssa vaatimaan Ortegan eroa. Eri mieltä ei saa olla, kuten edellisessä kirjoituksessa sanoin.


Luin juuri Amerikan valtioiden ihmisoikeuskomitean johtajan päivityksen, jossa hän sanoo todistavansa paikan päällä, kuinka nicaragualaisen ihmisoikeusjärjestö ANPDH:n työryhmä pakenee Nicaraguasta Costa Ricaan, koska Ortegan hallinto uhkaa heitäkin. ANPDH on yksi ihmisoikeusjärjestöistä, jotka ovat jatkuvasti raportoineet Nicaraguan hallinnon ihmisoikeusrkoksista.

Lähteet:
Cubaarchive.org
observatoriodeconflictos.org
ANPDH
Interamerican Institute for Democracy

Ei kommentteja: