perjantai 10. elokuuta 2018

Alvarito Conrado

Tänään katsoin taas videon, jossa Alvarito Conrado makaa maassa haavoittuneena. Se oli perjantaina 20.4. Tarkka-ampuja ampui häntä nicaragualaisen yliopiston läheisyydessä, kun hän oli viemässä vettä mielenosoittajille. Alvarito Conrado oli täyttänyt 15 vuotta huhtikuun alussa.

Alvarito vietiin Cruz Azul -sairaalaan, mutta kun häntä kuljettaneen auton ovet avattiin , sairaalan henkilökunta sulki sairaalan ovet ja kielsi häneltä hoidon. Conradoa viettiin toiseen sairaalaan, mutta se oli jo liian myöhään.

Alvariton Conradon kaltaiset tarinat toistuivat Nicaraguan kriisin aikana. Moni sairaala sai käskyjä ylhäältä ja kielsi hoidon Ortegaa vastaan mieltä osoittaneilta haavoittuneilta. Moni lääkäri kieltäytyi tottelemasta käskyä ja nyt nämä lääkärit saavat potkut työpaikaltaan ilman mitään selityksiä ja työhistoriasta riippumatta.

Conradoa ja muita mielenosoittajia ampuneita ei ole saatu kiinni. He kulkevat vapaina Ortegan Nicaraguassa. Julkisilla varoilla toimiva Cruz Azul -sairaalan henkilökunta ei ole joutunut edes tutkinnan alle potilaiden laiminlyönnin tai hoidon kieltämisen takia.

Suomessa meidän lapsemme palasivat kouluun ja mietin, että Alvarito Conrado, joka halusi olla palomies ja rakasti piirtämistä, olisi hänkin menosssa kouluun, ellei hän olisi syntynyt Nicaraguassa, ollut tottelematon (isä kielsi lähtemästä mielenosoitukseen) ja seisonut rohkeasti vääryyttä vastaan.

"Hengittäminen sattuu”, olivat Conradon viimeiset sanat. Myös monia nicaragualaisia nyt sattuu hengittää, kun miettii, että Nicaragua on umpikujassa ja kuin Ortegan hallinnon vangitsemana.

Miksi kirjoitan Alvarito Conradosta? Ensinnäkin hän oli ensimmäinen kuollut alaikäinen Nicaraguan kriisin aikana, ja toiseksi pari päivää sitten Ortegan hallinnon ulkoministeri Denis Moncada julkaisi luvut kuolleista. Ortegan hallinnon mukaan kuolleita on 197 ja he ovat ”terrorismin” murhaamia. Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeuskomitean sekä nicaragualaisten kansalaisjärjestöjen mukaan kuitenkin kuolleita on yli 300 ja ANPDH -kansalaisjärjestön mukaan kuolleita on jopa 447. Helsingin Sanomissa ilmestyi torstaina Kari Huhdan kolumni, jossa hän toteaa, että kuolleita on 440. Huhdan kolumni on niin hyvä, napakka ja jopa uutta tietoa täynnä, että lukuhetkeni päättyi liian nopeasti. 

Nicaraguan nykytilanteesta sen verran, että vainot, laittomat pidätykset ja oikeusprosessit mielenosoittajia kohtaan ovat jatkuneet päivittäin. Eilen YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja vaati Ortegalta ”noitavainojen” lopettamista. Tiedossa on, että tällä viikolla noin 10 tuomioistuinten työntekijää on eronnut, koska heidän moraalinsa esti tuomioiden langettamisen. Paitsi että mielenosoittajia syytetään murhista, nyt heitä syytetään terrorismista. Näin maassa, jossa pahin terroristi on presidentti. Toivon mukaan vastavalittu YK:n ihmisoikeusvaltuutettu ja Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet tulee toimimaan pontevasti ihmisoikeuksien eteen Latinalaisen Amerikan maissa. 
Nicaraguan vankiloissa on satoja poliittisia vankeja

Ei kommentteja: