torstai 5. heinäkuuta 2018

Nicaraguan levottomuksissa kuollut jo yli 309 ihmistä

Olen kertonut aiemmin Masaya –kaupungista ja kuinka kaupunki on noussut taistelemaan Daniel Ortegan hallintoa vastaan. Moni suomalainen, joka on käynyt Nicaraguassa tietää, että Masaya on maan tärkein käsityökaupunki. Masayassa tehdään ensiluokkaisia riippumattoja. Suomalaisen yrityksen, Hamacamundon, kotisivun mukaan ”Wilfredo Suazo taas on Masayan tunnetuin riippumattojen, hamacoiden, valmistaja. Hänen verstaassaan vierailee matkailijoita maailman joka kolkalta.”

Eilen luin kuitenkin surullisena, että Wilfredo Suazon koti, työverstas ja kauppa paloivat keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Suazo ja hänen vaimonsa eivät olleet kotona palon aikana, koska turvallisuussyistä he olivat pakosalla. Suazon poika, Yubrank Suazo on Movimiento 19 de Abril -liikkeen johtaja. Nicaragualaisen sanomalehden La Prensa mukaan 19.kesäkuusta lähtien, kun puolisotilaalliset joukot ja poliisit palasivat Masayaan, viisi taloa on poltettu, mukaan lukien erään toisen Movimiento 19 de Abril -liikkeen johtajan omistama hotelli. Suazon talon polttaminen on nähty poliittisena terroritekona Ortegan vastustajia kohtaan.

60-vuotiaan yrityksen omistaja, Wilfredo Suazo, kertoi lehdelle, että hän oli aiemmin työskennellyt sandinisteille, ja tämä on se palkinto jonka hän saa työstään. Suazon mukaan naapurit kertoivat, että naamioituneet miehet tulivat taloon ja poliisiautot pysähtyivät talon eteen, tarkoituksena estää avun saapumista. ”Me nicaragualaiset emme voi hyväksyä, että meitä johtaa henkilö, jolla on tällainen moraali.”, Suazo sanoo. Suazon viesti hänen omalle pojalleen on, että missä poika ikinä onkaan, hän pitäisi jatkaa taisteluaan. Yubrank Suazo on yksi niistä nicaragualaisista nuorista, jotka ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ovat nyt turvallisuussyistä ”maan alla”.

Tunti sitten Leónin kaupungissa Ortegan joukot hyökkäsivät Sutiaban kaupunginosaan. Sutiaba Leónissa, kuten Monimbó Masayassa, ovat tunnettuja kaupunginosia, joissa asuu intiaaniväestöä. Ortegan joukot ovat kohdistaneet voimansa niihin, kuten myös sellaisiin kaupunginosiin, joissa asuu köyhiä. Kuuntelin raportit suorana ja kuulin, että Sutabiassa kaksi henkilöä on kuollut ja 14 on haavoittunut.

Väkivaltaisuudet jatkuvat joka päivä. Ei ihme siis, että eilen lehdissä julkaistiin Daniel Ortegan veljen ja entisen puolustusministeri Humberto Ortegan kirje. Siinä Humberto Ortega sanoo, että jos Daniel Ortega suostuu ennenaikaisiin vaaleihin, Daniel sanoo kyllä rauhalle. Samalla Humberto Ortega pyytää hallintoa pysäyttämään puolisotilaallisten joukkojen toiminnan. Nicaraguan perustuslain mukaan maassa ei saa olla muita aseistettuja joukkoja kuin armeija ja poliisit. Nicaraguan aseistetut puolisotilaalliset ovat Ortegan palveluksessa.

Kirjeessä Humberto Ortega väittää myös, että poliisit ovat omissa tiloissaan eivätkä kaduilla. Hän erehtyy pahasti, koska ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan kuolleiden joukossa on 12 poliisia. Miksi he ovat kuolleet, jos he eivät osallistu iskuihin ja pysyvät omissa tiloissaan? Ortegan vastaiset ihmiset eivät ole hyökäneet poliisien tiloihin, päinvastoin eräässä kylässä poliisit luovuttivat avaimet Ortegan oppositiolle ja toimisto on pysynyt hyvässä hallinnassa. Poliisit lähtivät muualle. On käynyt myös ilmi, että puolisotilaalliset pidättävät nuoria, vievät heidät FSLN:n puoluetoimistoihin ja sieltä poliisit kuljettavat nuoret vankiloihin. Humberto Ortegan ymmärtäväinen sävy ja epäselvä viesti ovat herättäneet vastareaktioita ja kritiikkiä.

Nicaraguan viranomaiset eivät raportoi kuolleista, haavoittuneista, pidätetyistä, kadonneista tai kidutetuista, vaikka heidän pitäisi tehdä niin ihmisoikeussopimusten mukaisesti. Ihmisoikeusjärjestöjen tehtävä on Nicaraguassa kova, haastava ja vaarallinen. Ortegan kannattajat uhkailevat myös ihmisoikeusjärjestöjen edustajia.

 Kaksi päivää sitten nicaragualaisen ihmisoikeusjärjestön, ANPDH:n edustaja sanoi tiedotustilaisuudessa, että 75 päivässä kuolleiden määrä on 309, josta 25 on alle 18 vuotiaita ja 17 heistä naisia. 12 poliisia on kuollut. Haavoittuneita on 1500 ja kadonneita 158.
75 päivässä.

Ei kommentteja: