tiistai 19. kesäkuuta 2018

Nicaraguan kriisineuvottelut keskeytyivät

Nicaraguan kriisineuvottelut jatkuivat eilen vain hetken ja keskeytyivät, koska Nicaraguan hallitus ei ole vielä kutsunut kansainvälisiä ihmisoikeustarkkailijoita maahan, kuten viime perjantaina neuvottelupöydällä oli sovittu.

Katolisen kirkon johtamissa neuvotteluissa oli sovittu, että Ortegan hallitus kutsuisi Amerikan maiden ihmisoikeustoimikunnan, CIDH:n, YK:n ihmiskomissaarin ja EU:n edustajat Nicaraguaan selvittämään tapahtumien kulkua. Eilisessä kriisineuvottelutapaamisessa kansalaisjärjestöjen edustajat lähtivät neuvotteluista, koska hallituksen edustajilla ei ollut todisteita siitä, että kutsukirjeet olisi lähetetty, kuten piti. Paikallislehden mukaan katolisen kirkon piispat ilmoittivat, että neuvotteluun palataan vasta kun hallitus on esittänyt kopiot kutsukirjeistä ja kansainväliset tahot ovat vahvistaneet kutsujen saapumisen.

Neuvotteluun osallistuva tohtori Carlos Tunnerman kertoi La Prensalle, että Daniel Ortegalla ei ole halua kutsua kansainvälisiä tarkkailijajärjestöjä. Kansainvälisten tarkkailijoiden läsnäolo maassa olisi tärkeää, jotta nicaragualaisille voitaisiin taata, ettei hallituksen kannattajien harjoittama sorto ja väkivalta jatkuisi.

”Ulkoministerin kirjeen kirjoittaminen kestää minuutteja. Luulen, että se johtuu tahdosta. Toistamme, että pitää olla näyttö tahdosta”, sanoo Juan Sebastián Chamorro samalle lehdelle.

YK:n ihmisoikeuskomissaari sanoi eilen, että Nicaraguan ”väkivaltaisuuden vakavuus” Daniel Ortegan hallintoa vastustavissa mielenilmauksissa eri kaupungeissa ”voi vaatia kansainvälisen tutkimuskomission” perustamista.

Nicaraguan kriisi alkoi tasan kaksi kuukautta sitten. Paikallisten ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolleiden määrä on nyt 175-215.Haavoittuneita on noin kaksituhatta ja kadonneiden ja pidätettyjen määrä on sadoissa.

Eilen Masayan kaupunki, joka on saartanut itsensä tiesulkuihin jotta Ortegan joukot eivät pääsisi tuhoamaan kaupunkia ja kylvämään kauhua, julistautui itsenäiseksi. He eivät enää noudata Ortegan hallinnon käskyjä. Luin juuri nyt, että kaupungissa soitetaan taas kirkon kelloja hallituksen joukkojen hyökkäyksen varoitukseksi.

Ei kommentteja: