sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Mitä tapahtui Nicaraguan poliisille, joka oli maan ylpeyden aihe?

Nicaraguassa tapahtuu jatkuvasti, vaikka itse en ehdi kirjotta asiasta. Kuolleiden määrä on jo yli 100!

Masayan kaupunki on ollut useita tunteja sotatilassa. Poliisin iskujoukot yrittävät saada tiesulut pois väkivalloin ampumalla ihmisiä. 5 henkilöä on nyt kuollut. Yksi menehtyneistä oli vasta 15-vuotias. Todistajien mukaan naispolisi tappoi pojan lähietäisyydellä siitä huolimatta, että poika oli ilman aseita, polvistui ja pyysi armoa.  Yksi todistajista on pappi Edwin Román.

Ortegan hallinnon taktiikka on käyttää puolisotilaallisia joukkoja, polttaa rakennuksia ja hyökätä mielenosoittajien kimppuun. Sitten hallinnolle lojaalit tiedotusvälineet julkaisevat kuvia tulipaloista ja hyökkäyksistä väittäen, että yliopiston opiskelijat ovat vastuussa niistä.
Nicaraguan poliisin väkivaltaisuuksista ja väkivaltaisuuksien hiljaisesta hyväksynnästä on ollut eri todisteita.

Vuosia sitten minulta kysyttiin, miksi Nicaraguan huumeongelma ei ole ollut niin vakava kuin muissa Keski-Amerikan maissa. Silloin taisin vastata hänelle, että se johtui Nicaraguan poliisin kovasta otteesta huumekauppiaiden ja huumeiden salakuljetuksen suhteen. Taisi olla vain osittain niin.

Nyt näyttää enemmän siltä, että poliisin ja rikollisryhmien välillä oli jonkin näköinen sopimus, jossa rikollisjoukot saivat toimia vapaasti, kunhan toimisivat maltillisesti julkisuuden suhteen. Ilmeisesti Nicaraguan poliisi hyötyi taloudellisesti tuosta sopimuksesta. Esimerkiksi tiedettiin, että eri paikkakunnissa huumeiden myynti ja kulutus oli lisääntynyt ja rahaa pestiin ilman, että viranomaiset puuttuivat siihen. Se, että Nicaragua oli Keski-Amerikan turvallisin maa, ehkä tarkoitti sitä, että muissa maissa rikollisuustilanne oli vielä huonompi kuin Nicaraguassa.

Tämän vuoden huhtikuun loppupuolesta lähtien Nicaraguan viranomaiset ovat poliisien hyväksynnällä käyttäneet myös rikollisjoukkoja mielenosoittajia vastaan. Ehkä se on yksi syy siihen miksi ihmisiä tapetaan kaduilla kuin karjaa. Nämä rikollisjoukot toimivat siis myös poliisin silmien alla. Heillä on samalla Ortegan hallinnon hyväksyntä.

Opiskelijoiden vaatimukset kansalaisoikeuksien ja demokratian kehittämisestä ovat riski rikollisryhmien ja poliisien bisnekselle. En väitä, että kaikki poliisit olisivat korruptoituneita, mutta osa on. Nicaraguan poliisin ylipäällikkö on presidentti Daniel Ortega.

Ei kommentteja: