tiistai 29. toukokuuta 2018

Nicaraguassa on jo yli 80 kuollutta

Kansanmurha jatkuu Nicaraguassa. Muutama tunti sitten Daniel Ortegalle uskolliset puolisotilaalliset joukot ja poliisivoimien iskujoukot hyökkäsivät taas yliopiston opiskelijoiden kimppuun. Näin videoita poliiseista ampumassa mielenosoittajia.
Muutama tunti sitten Managuassa.Eilen Managuassa sijaitsevan yliopiston tilat vallattiin. Valtauksen takana ovat kyseisen yliopiston opiskelijat, joiden vaatimus on se, että Daniel Ortegan on luovuttava vallastaan. Managuassa on jo neljä yliopistoa tämän tyyppisessä protestissa.

Eiliseen asti Nicaraguassa oli kuollut jo 85 ihmistä. Eilisten tapahtumien jälkeen haavoittuneiden, kuolleiden ja pidätettyjen määrä nousee. Sosiaalinen media ovat nyt täynnä ilmoituksia, joissa omaiset etsivät omia lapsiaan.
Kirjakaupan ilmoitus oman työntekijän pidätyksestä. He eivät tiedä missä poika nyt on.
Samalla itsenäisten lehtien toimittajat päivittävät kuvia poliisiautoista täynnä vangittuja nuoria matkalla vankilaan. Tietoa  on jo kahdesta toimittajasta, joita on pahoinpidelty. Tietotoimisto EFE:n toimittajan sanojen mukaan se ei auttanut, että toimittajat näyttivät käyntikorttinsa. Heidät poistettiin paikalta väkivalloin. Toisen tiedotusvälineen toimittaja sai ampumahaavoja. Myös Ortegan radiokanava on poltettu.

Toistaiseksi armeija on pysynyt etäällä tapahtumista. Voitte lukea lisää Nicaraguan tilanteesta Suomen kuvalehdestä. Nicaraguassa asuva suomalainen toimittaja Kimmo Lehtonen kirjoittaa, miksi neuvottelut eivät etene. Ortegan hallinto käyttää likaisia keinoja vastustajien mustamaalaamiseen ja kurittamiseen.

Moni väittää, että Yhdysvallat ovat Nicaraguan kriisin takana. Ehkä niin, mutta tiedoksi, että Ortegan Nicaragua ja Yhdysvallat ovat olleet hyvissä suhteissa Ortegan populistisesta diskurssista huolimatta. Ortegan päätukija on Nicaraguan elinkeinoelämä. Suuromistajat ovat Ortegan vallan takana. Ortega ja hänen lapsensa ovat yrittäjiä, jotka ovat rikastuneet Venezuelan öljyrahoilla. Pitäisi mennä pintaa syvemmälle. Nykyisen kriisin takana on myös sandinistisen puolueen sisäinen ristiriita. Vuodesta 1981 Ortega on johtanut puoluetta, josta on tullut kaveripiiri ja myöhemmin perhekerho.
En ole laittanut vahvoja kuvia tänne, koska kuvia pitää varmistaa. Mutta nyt keskustelin yhden paikan päällä olevan toimittajan kanssa ja hän vahvistaa, että näin on tapahtunut. Facebookin seinälläni on pari viedota.

Ei kommentteja: