torstai 24. toukokuuta 2018

Nicaraguassa neuvottelut umpikujassa ja väkivaltaisuudet jatkuvat

Nicaraguassa neuvottelu Ortegan hallinnon ja yhteiskunnan eri osapuolten välillä on umpikujassa. Katolisen kirkon piispat lukivat eilen listan toimenpiteistä Nicaraguan demokratian ja ihmisoikeuksien kehittämiseksi. Lista oli pitkä ja siihen sisältyi muun muassa vaali- ja puoluelain uudistaminen, keskusvaalilautakunnan uusiminen, vapaiden vaalien järjestäminen ym. Paitsi hallituksen edustajat, muut neuvotteluun osallistujat (COSEP (elinkeinoelämän edustajat), yliopiston opiskelijat, maanviljelijät ja eri kansalaijärjestön edustajat) antoivat tukensa piispojen ehdotuksille.

Hallituksen pääedustaja Denis Moncada sanoi, että esitetty ohjelma oli pehmeä vallankaappaus. Hallituksen edustajat eivät halunneet puhua piispojen esittämistä ehdotuksista, vaan keskittyivät puhumaan tiesulkujen poistamisesta. Kansalaiset ovat painostamiskeinona asettaneet tiesulkuja maan eri kolkissa. Tiesuluissa olevilla kansalaisilla ei ole aseita.

Neuvottelutilaisuudessa päätettiin muodostaa kuuden henkilön neuvotteluryhmä joka tutki, voidaanko neuvotteluja jatkaa. Daniel Ortega itse oli mukana vain ensimmäisessä neljästä istunnoista. Ortegan päämääränä on viivytellä neuvotteluja ja että ihmisoikeusrikkomukset unohdettaisiin.
Neuvottelutilaisuuden jälkeen sandinistien nuorisojärjestön aktiivit kävivät Leónin yliopiston opiskelijoiden kimppuun väkivalloin. Osa opiskelijoista vietiin tuntemattomiin paikkoihin. Heidät on nyt vapautettu, mutta haavoittuneita on paljon. Yksi osallistujista sai ampumavammoja päähän ja kuoli. Samaan aikaan Leónissa eräs katolisen kirkon pappi on haavoittunut. Näin itse valokuvat tapauksista. Ortegan joukot ovat tehneet samanlaisia iskuja myös muihin paikkakuntiin ja tiesulkuihin, kuten Chinandegassa ja Granadassa.

Valitettavasti Nicaraguan hallitus on sanonut ”ei” rauhanomaisille vaihtoehdoille. Toivon mukaan katolinen kirkko ja muut osapuolet tahtovat yhä löytää rauhallisia ratkaisuja.

Lisää tietoa Ylen uutisesta: "Nicaraguan roomalaiskatolisen kirkon piispat käynnistivät viikko sitten neuvottelut presidentti Ortegan hallinnon ja opposition sekä kansalaisryhmien kesken. Välittäjinä toimivan kirkon tarkoituksena oli aloittaa kansallinen vuoropuhelu yli kuukauden kestäneiden levottomuuksien lopettamiseksi, mutta keskusteluissa ei ole päästy eteenpäin. "

Kiitos Ylelle myös tästä selvennyksestä: "Nicaraguan eläkeprotestit ovat levinneet presidentti Daniel Ortegaa vastustaviksi mielenosoituksiksi." Näin on ollut jo ainakin kolmen viikon aikana. Kuten tämän jutun kuvassa olevat luvut osoittavat Ortegan hallitus on rikkonut törkeästi ihmisoikeuksia.

Ei kommentteja: