lauantai 26. toukokuuta 2018

Euroopan Unionin parlamentissa keskustellaan Nicaraguan tilanteesta


Joka aamu tämän kuluneen kuukauden aikana kun herään, olen katsonut uutisia Nicaraguasta, toivoen rauhaa. Turha toivo. Nyt hallituksen strategia on lähettää puolisotilaallisia joukkoja ihmisten kimppuun. Vahvasti aseistetut miehet siviilivaatteissa käyvät mielenosoittajien kimppuun. Silloin hallituksen on helppo sanoa, että tappajat ovat rikollisia. Eilen 5 ihmistä kuoli ja useita haavoittui.

Itsenäiset tiedotusvälineet saavat jatkuvasti ilmoituksia hallitusjoukkojen väkivaltaisista iskuista sekä pidätetyistä ja kadonneista. Mielenosoittajat ovat ottaneet kiinni iskujen tekijöitä ja osa kiinniotetuista sanovat, että sandinistit ovat maksaneet heille. Radiotoimittaja Xavier Reyes Alba sanoi eilisessä Trinchera de las Noticias -radiolähetyksessä, että Managuan kaupungintalo toimii sandinistien iskuryhmien kokoontumispaikkana. Reyes Alba tietää jopa niiden viranomaisten nimet, jotka ovat olleet väkivaltaisuuksien takana.

Poliisit eivät tee mitään, eivät edes silloin, kun kyse on ainoastaan tavallisesta rikollisesta. Toisaalta on ollut ilmoituksia siviilipukeisista poliiseista, jotka ampuvat ihmisiä. Maa on sekasorrossa. Uhreina ovat hallituksen kanssa eri mieltä olevat ja myös katolisen kirkon papit, jotka tarjoavat suojaa mielenosoittajille.

Viime viikolla Nicaraguan roomalaiskatolilaisen kirkon piispat kertoivat, että piispat ovat saaneet tappouhkauksia. Syynä se, että he ovat ilmaisseet yliopiston opiskelijoiden tuntoja ja osa heistä on ollut näkyvästi vaatimassa Ortegan eroa.

Ahdistelu ja uhkaukset itsenäisiä tiedotusvälineitä ja toimittajia kohtaan jatkuvat.
Nicaraguan rikoslaissa sanotaan, että kansanmurhasta saa 20-25 vuoden vankeustuomion myös silloin, kun tarkoitus on tuhota täysin tai osittain etninen, rodullinen, uskonnollinen tai ideologinen ryhmä.

Tämän päivän Nicaraguassa hallitus rikkoo räikeästi maan rikoslakeja ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Tulevana tiistaina Euroopan Unionin parlamentissa keskustellaan Nicaraguan tilanteesta ja torstaina on odotettavissa lausunto. Toivon, että Suomen mepit seisovat ihmisoikeuksien puolella.
Ei kommentteja: