tiistai 8. toukokuuta 2018

Daniel Ortegan totusskomissio

Nicaragualaisen ihmisoikeusjärjestön edustaja on vahvistanut, että Nicaraguassa on kuollut eri mielenosoituksissa 59 ihmistä. Kuusi ihmistä on sairaaloissa tehohoidossa. Eilen yksi tehohoidossa olleista kuoli. Kuolleita on siis jo 60.

Suurin osa kuolleista oli alle kolmekymppisiä miehiä. Nuorin heistä oli 15-vuotias poika. Tarkkaa lukua kuolleista on ollut hankala saada, muun muassa siksi, koska viranomaiset eivät ole kertoneet omaisille heidän lastensa olinpaikkoja, ja kun omainen on löytynyt kuolleena, haavoittuneena tai vankiloista, omaisia on painostettu olla kertomatta ja tekemättä rikosilmoituksia.

Kuolleiden mielenosoittajien omaiset vaativat oikeutta.
Ortega ja hänen vaimonsa eivät ole toistaiseksi pyytäneet julkisesti anteeksi tapahtunutta. He sanovat tahtovansa keskustella ja tahtovansa rauhaa, mutta ilman ehtoja. Ortegan vaimo ja varapresidentti Rosario Murillo on käyttänyt voimakkaita sanoja mielenosoittajista. Hänen mukaan mielenosoittajat ovat vandaaleja.

Ortegalle lojaaleissa tiedotusvälineissä ei kerrota kuolleista ja niiden lukumääriä vähätellään. Ei kerrota, että poliisin iskujoukot ampuvat kumiluoteja ja jopa aitoja luoteja mielenosoittajia kohti. Ortegan tiedotusvälineissä ei mainita, että sandinistien nuorisojärjestön joukot käyvät kepeillä, kivillä ja nyrkein mielenosoittajien kimppuun poliisien silmien alla.

Sen sijaan Ortegan tiedotusvälineillä on desinformaatiokampanja mielenosoittajia vastaan. On käynyt ilmi, että myymälävarkaudet olivat itse sandinistien järjestämiä, jotta kansalaiset eivät luottaisi mielenosoittajiin. Kerrottiin, että nuoret olivat kaapanneet  tunnetun virkamiehen ja se oli valhe, jonka virkamies itse selvitti julkisuudessa.

Eilen useissa yliopistoissa opiskelijat marssivat autonomian puolesta. Näin videoita, joissa yliopiston henkilökunta kantaa Ortegan kuvia ja mainoksia ja nuoret sanovat heille, että se on väärin. Mielenosoituksissa on tuhansia nuoria. Eilen Ortegan televisiokanavat näyttivät videoita poltetusta bussista ja kertoivat, että UPOLI-yliopiston opiskelijat olivat teon takana. Myöhemmin kävi ilmi, että tekijät olivat oikeita rikollisia eivätkä yliopiston nuoria. Sen sijaan eilen Ortegan iskujoukot ampuivat nuoria kohti UPOLI–yliopistossa.

Puheenvuoron blogissani pari henkilöä on vedonnut siihen, että ei pidä uskoa kaikkeen mitä julkaistaan. No ei tietenkään pidä, mutta pitää uskoa ihmisten oikeuteen elämään, sanavapauteen ja itsemääräämisoikeuteen. Nicaraguassa eivät ne toteudu. Vain hallitukselle lojaalit ihmiset nauttivat niistä oikeuksista ja se on väärin.

Viikonloppuna Nicaraguan parlamentti, jossa enemmistö on sandinisteja, perusti totuuskomission selvittämään huhtikuun kuolemia. Niin kutsutun totuuskomission kaikki 5 jäsentä ovat lojaaleja Ortegalle ja sandinisteille.  Moni nicaragualainen ei usko moisen komission työn tuloksiin.

Ortega on päivästä päivään ajautunut enemmän epäsuosioon ja on turha syyttää ulkopuolisia voimia hänen itse aiheuttamastaan sortotilanteesta ja kaaoksesta.

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä linkki: El club de Ortega y la libertad de expresión en Nicaragua

Ei kommentteja: