maanantai 23. huhtikuuta 2018

Nicaraguassa on noin 30 kuollutta

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Nicaraguassa on noin 30 kuollutta.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ilmoitti eilen peruvansa lakiuudistuksen, jotka oli johtanut mielenosoituksiin. On väärin väittää, että mielenosoitukset olisivat olleet väkivaltaisia. Sen sijaan hallitus yritti tukahduttaa mielenosoituksia väkivalloin.

-          mielenosoitukset aloittivat yliopisto-opiskelijat rauhallisesti.
-          mielenosoitukset alkoivat spontaanisti ilman poliittisia tunnuksia ja puolueita
-          mielenosoitukset ovat laajoja koko maassa, eri kaupungeissa ja kylissä
-          katolisen kirkon papit suojelevat opiskelijoita
-          poliisi ampuu mielenosoittajia.
-          yksi toimittaja on kuollut. Poliisi ampui häntä päähän livelähetyksessä. Yksi toimittaja on vangittuna, yksi televisiokanavan signaali on yhä suljettu, yksi radiokanava poltettu
-          Ortega kutsuu mielenosoittajia rikollisiksi ja rikollisjoukoiksi
Suomessa asuvat nicaragualaiset osoittivat eilen mieltä Nicaraguan suurlähetystön edessä Helsingissä. Kuva Amanda Ortega

Kuuntelen suorana radiolähetysiä.  Jossain ruokakaupoissa kansalaiset seisovat suojamuureina. Poliisi ei estä ryöstöjä! Ilmeisesti kauppojen ryöstely on hallituksen järjestämä temppu, jotta mielenosoittajia voitaisiin syyttää niistä. Hallituksen televisiokanavat alkoivat äkkiä raportoida ryöstelystä. Hallituksen radioasemat eivät eilen sanoneet sanakaan kuolleista nuorista.

Minulta kysyttiin taustoista.
Pitkän hallintokauden aikana on tapahtunut yhtä ja toista. Nuoret ovat katsoneet sivusta ja olleet hiljaa. Jopa puhuttiin nicaragualaisten nuorten apatiasta. 10 vuoden hallintokauden aikana kansalaiset ovat olleet hiljaa. Nyt riitti. Eläkkeiden leikkaus taisi olla viime tippa.

- kansainvälinen valuuttarahasto (FMI) oli  varoittanut Nicaraguaa sosiaali- ja terveysviraston heikosta taloudellisesta tilanteesta. Viikon alussa Nicaraguan hallitus hyväksyi presidentin käsialalla leikkauksia eläkkeisiin yksipuollisesti. Nicaraguassaki on kolmikanta, mutta nyt presidentti ohitti sen.  Lakiuudistus olisi lisäännyt työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja ja laskenut eläkkeitä. Nicaraguassa sosiaaliturva koskee ainoastaan maksavia työntekijöitä. Esimerkiksi maanviljeilijät ja pienyrittäjät ovat sen ulkopuolella.

-          Noin kaksi viikkoa sitten yhdessä Nicaraguan metsäsuojelualueella oli suuri tulipalo ja varsinkin nuorten keskuudessa se aiheutti tyytymättömyyttä hallinnon tehottomuutta kohtaan. 

-          Nicaraguan kanavan ympärillä tapahtui merkittävän maan alueen luovuttamista kiinalaisille yhtiölle. Kanavan työstä ja sen toteuttamista ei tiedetä mitään.

-          Tiedotusvälineiden keskittäminen , hallituksen kapea ja sulkeutunutta tiedotuslinja. Hallituksella on omia tiedotusvälineitä ja itsenäisiä tiedotusvälineitä on suljettu pois hallituksen tiedotuksista.

-          Vallan keskittäminen omaan perheeseen. Ortega valitsi itse varapresidentiksi vaimonsa. Lapset toimivat neuvonantajina ja johtavat tiedotusvälineitä. Ortegan vaimo itse on toiminut tiedotusvastaavana.

Tilanne pahentui, koska Ortega päätti nujertaa mielenosoittajia ja nyt ei enää ole vain kyse sosiaaliturvauudistuksista. Tänään maanantaina Managuassa on suuri mielenosoitus, jossa kirkko ja työnantajajärjestö on mukana. Kirkko tuomitsee avoimesti tapahtunutta ja kannustaa nuoria jatkamaa protesteja vääryyttä vastaan.

Kuuntelin nyt Ortegan viimeisen puheen ja hän toki ilmoitti maan hallituksen peruvan väkivaltaisiin mielenosoituksiin johtaneen lakiuudistuksen. Hetki sitten managualaisessa yliopistossa poliisijoukot ampuivat nuoria ja on noin 13 haavoittunutta. Väkivaltaisuudet jatkuvat. 

Nyt viimeisenä tempauksena yksi Ortegan luotetuista virkamiehistä jonka nimi on Telemaco Talavera ja joka on ollut Nicaraguan kanavan tiedottajana meni Upoliin, nuoret tunnistivat ja häntä kehotettiin poistumaan. Hän poistui kaikessa rauhassa, mutta Ortegan televisiokanavat heti sanoivat, että Talavera olisi siepattu! Nyt paikalla oleva katolisen kirkon pappi sanoo videossa, että Talavera itse tuli Upoliin vapaaehtoisesti ja lähti sieltä hyvässä kunnassa! 

Espanjaa osaaville suosittelen katsoa 100% Noticias lähetyksiä. Se on se sensuroitu televisiokanava, joka jatkaa lähetyksiä Facebookin ja Youtubin kautta! 


Ei kommentteja: