perjantai 20. huhtikuuta 2018

Neljä ihmistä on kuollut Nicaraguassa mielenosoituksissa


Kansainvälinen valuuttarahasto (FMI) on varoittanut Nicaraguaa sosiaali- ja terveysviraston heikosta taloudellisesta tilanteesta. Viikon alussa Nicaraguan hallitus hyväksyi presidentin käsialalla leikkauksia eläkkeisiin. Keskiviikkona ja eilen torstaina erityisesti Managuassa nuoret opiskelijat ovat osoittaneet mieltään eläke- ja sosiaaliturvaleikkausksia vastaan. 

Katsoin videokuvia mielenosoituksista, joissa eläkeleikkauksia puolustavat ja vastustavat ryhmiä kahinoivat keskenään. Videokuvissa näkyy, kuinka toiset heittelevät kiviä ja solvaavat sandinistisia nuoria ja kuinka sandinistit provosoituivat, solvaavat ja käyvät vastapuolen kimppuun. Surullista.

Tänään tietenkin etsin lisää tietoa ja surullisena luin, että kolme nuorta ja yksi poliisi ovat kuolleet mielenosoituksissa. 

Selvää on, että ihmisillä on oikeus osoittaa mieltään. On kyseenalaista lähettää aseistettuja joukkoja rauhoittamaan mielenosoittajia. On kyseenalaista lähettää nuoria hakkaamaan toisiaan. 

Selvää on sekin, että ei edes sananvapaus mene ihmisoikeuksien eteen.  Sananvapaudella on rajansa ja vastuunsa.  Mielenosoitus ja vandalismi ovat kaksi eri asiaa, ja Nicaraguassa tätä eroa ei ainakaan sosiaalisessa mediassa tunneta. 

Pitää muistaa kirkkaasti, että jos tiedotusvälineitä ja toimittajia painostetaan, uhkaillaan ja hakataan, kuten nyt on tapahtunut, se on täysin tuomittavaa.  

Seuraan tilannetta huolestuneena. Talouden vakauden kannalta tämä ei ole hyvä uutinen, koska Nicaragua on vasta nousemassa köyhyydestä. Nicaragua tarvitsee rauhaa ja ilman muuta vapautta.

Ei kommentteja: