torstai 19. huhtikuuta 2018

Miguel Díaz-Canel on Kuuban uusi presidentti.

Tänään on historiallinen päivä Kuubassa. Juuri saamani tiedon mukaan Miguel Díaz-Canel on Kuuban uusi presidentti.

Eilen kirjoitin, että Díaz-Canel on 57-vuotias sähköinsinööri, joka vuosien varrella on pysynyt hyvin lojaalina Castrojen ja kommunistisen puolueen linjoille. Hänestä on vaikea odottaa varsinkin heti kovin suuria ja mullistavia muutoksia poliittiseen järjestelmään.

Raúl Castro jatkaa puolueen puheenjohtajana vuoteen 2021. Díaz-Canel saa korkeintaan asettua ehdolle kaksi kertaa peräkkäin. Näin ollen hän saa johtaa Kuubaa enintään 10 vuotta. Ellein ennen sitä tapahtuu varmasti kuten Kiinassa, jossa sääntöjä muuttamalla presidentti sai jatkoaikaa.
Díaz Canel on varsinkin nuorille kuubalaisille tuntematon hahmo. Moni kuubalainen ei ole kovin kiinnostunut politiikasta, toisin kuin ikääntyneet sukupolvet. Díaz Canelilta odotetaan paljon ja varsinkin muutoksia kohti avoimempaa markkinataloutta. Ehkä Kuuba kulkee kohti Kiinan sosialismin mallia.

Niin Kiinassa kuin Kuubassakin, vaikka markkinatalous toimisi, poliittisesti maat pysyvät jatkossakin yhden puolueen diktatuureina samalla kun talouskin on valjastettu valtionjohdon ehtoihin.
Toisin kuin ennen, Kuuban uusi presidentti esiintyy julkisuudessa puolisonsa kanssa. Se on jo uutta.

Muita lähteitä:

https://elpais.com/internacional/2018/04/18/actualidad/1524069138_691013...
https://edition.cnn.com/2018/04/18/americas/cuba-end-of-castro-era/index...

Ei kommentteja: