torstai 15. maaliskuuta 2018

Haastattelu nicaragualaisessa julkaisussa

Kerroin naistenpäivänä, että olin saanut diplomin Nicaraguan suurlähetystöstä Helsingissä. Minua haastateltiin. Pari päivää sittennicaragualaiseen sanomalehteen on ilmestynyt haastattelu. Tässä vapaamuotoinen käännös haastattelusta.

Kansainvälisten naisten päivän kunniaksi, Nicaraguan suurlähetystö Suomessa antoi tunnustuksen ansioituneelle ammattilaiselle Ana María Gutiérrez Soraiselle. Ana María Gutiérrez Sorainen on kotoisin Achuapasta ja asuu Suomessa.

Hän on yksi edelläkävijöistä maahanmuuttajanaisista, joka on osallistunut suomalaiseen politiikkaan. Gutiérrez Sorainen on ollut valtuutettuna demareista ja eduskuntavaaliehdokkaana vihreistä. Tällä hetkellä hän on varavaltuutettuna Lohjan kaupunginvaltuustossa demareista.

Ana on toimittaja, valmistunut Tampereen yliopistosta ja kirjoittaa Uuden Suomen portaaliin, jossa on noin 300 tuhatta vierasta joka viikko.

Tulkki ja kääntäjä, Ana asuu perheensä kanssa Ikkalan kylässä, joka sijaitsee 35 kilometria Lohjalta. Hän on myös espanjan opettaja.

Tunnustuksen saamishetkellä suurlähettilään Ricardo Alvaradon kädestä, Gutiérrez Sorainen sanoi, että hän omistaa sen rakkaalle äidille, Julia Reyesille, ja kaikille Achuapan naisille. ”Ilman naisia Nicaraguan vallankumous ei olisi tapahtunut”, hän vakuutti.

”Vakaus ja rauha ovat tärkeitä ja Nicaraguassa tapahtuneet muutokset ovat myönteisiä. Kymmenen vuotta sitten Achuapa oli sama kylä kuin 30 vuotta sitten. Kävin siellä jonkun aikaa sitten ja huomasin, että kadut olivat päällystettyinä, puistot siistinä, koulut hyvässä kunnossa, kulttuurielämä on elpynyt ja kaikissa saavutuksissa naisilla on ollut tärkeä rooli.”

”Pitää tunnustaa nicaragualaisen naisen poliittista johtajuutta. Luulen, että Rosario Murillo on antanut kasvot ja edustanut nicaragualaisia naisia. Hän on esimerkki kaikille maailman naisille. ”
Lisään nyt vielä, että Ortegan puoliso Rosario Murillo ei ole suostunut olemaan vain passiivinen presidentin puoliso. Hän on ollut käytännössä useita vuosia Nicaraguan hallinnon näkyvin hahmo eikä sosiaalisten tapahtumien takia vaan siksi, että hän jatkuvasti päättä ja tiedottaa Nicaraguan hallinnon päätöksistä ja tekemisistä. Nicaragualaiset naiset pitävät kovasti hänestä. 

”Meidän pitää nyt yrittää mennä eteenpäin. Se on jatkuva taistelu Suomessakin , joka on mallimaa naisten ja miesten tasa-arvossa. En pidä unohtaa, että suomalaisen naisen euro on vain noin 82 senttiä. Näin ovat palkkaerot täällä.”

Sanoin myös, että ihailen Sandinon ajatuksia. “Sandinon taistelu ja ajatukset motivoivat ja opastavat periaatteissa. Jos kaikki poliitikot ajattelisivat ja uskoisivat, että mies ja nainen, jotka ei vaadi mitään, edes pientä maatilkkua, johon tulla haudatuksi ansaitsee tulla kuuluksi. Eikä vain kuuluksi vaan myös hänen pitäisi uskoa… maailma olisi hyvin erilainen.” Sandino puhui niiden puolesta, joita ei kuunnella.
Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä linkki: https://www.el19digital.com/articulos/ver/titulo:74892-entregan-reconocimiento-a-ana-gutierrez-sorainen-nicaraguense-destacada-en-finlandia


Ei kommentteja: