tiistai 16. tammikuuta 2018

Saako ihminen kotona tehdä mitä tahansa?

Presidenttiehdokas Sauli Niinistö puhui Ylen vaalitentissä irakilaismiehestä, joka kotinsa ulkopuolella käyttäytyy kuin suomalainen ja kotona hän muuttuu taas irakilaiseksi. Ilman muuta tuo on outo kommentti. Miksi presidentti ei puhunut virolaisista, norjalaisista tai kiinalaisista?

Aito ihminen on sellainen mitä hän on taustansa, kulttuurinsa muovaamana. Hyvät käyttäytymistavat ovat kaikkialla arvossa (kotona ja kaduilla). Jos olen erehtynyt, olisi mielenkiintoista tietää millaisessa kulttuurissa elätte kotona? Saako ihminen, suomalainen tai ei, kotona tehdä mitä tahansa vaikkapa kurittaa lastaan tai hakata vaimonsa? -Ei saa.

Presidenttiehdokkaan kommentti jätti avoimia kysymyksiä. Millainen on sellainen kulttuuriasia, joka pitää jättää kotiin? Niinistön lausunto voi tarkoittaa myös sitä, että "suomalaiselle kulttuurille" "sopimattomia" asioita ei saa näyttää ulkopuolisille. Mitkä ne ovat? Onko se nyt niin, että esimerkiksi saamelaiset eivät saa pukeutua perinteisiin asuihin tai musliminainen huiviin? Presidenttiehdokkaan kommentti monikulttuurisessa arjessa elävistä ihmisistä oli heikko.
Poimin ja syön sieniä, kuten moni muu suomalainen.


Ei kommentteja: