maanantai 29. tammikuuta 2018

Kovat arvot voittivat

Yleensä vaalien jälkeen moni sanoo, että vaalit on käyty ja pulinat pois. Kyllä, presidentinvaalit ovat ohi ja kaikki sujui ilmeisesti hyvin, kuten demokraattisessa maassa kuuluuu ollakin. Demokraattisessa maassa demokraattinen vaalitulos ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sananvapaudesta pitäisi luopua. Vaaleja ja vaalituloksia saa ja pitää analysoida.

Sauli Niinistö sai 1,87 miljoonaa ääntä. Se on 62,7% annetuista äänistä. Äänestysaktiivisuus oli matala verrattuna edellisiin presidenttivaaleihin. Kotimaassa se oli alle 70 prosenttia. 

Moni nyt miettii millaisen presidentin saimme. Vaalien alla minullekin ojennettiin Niinistön mainos. Koska olen erityisesti kiinnostunut maahanmuuton ympärillä käyvästä keskustelusta, olen jonkin verran lukenut presidentin kommentteja. Aina en ole ollut hänen kanssaan samaa mieltä.

Vaalimainoksessa on sanoja, jotka kertovat paljon presidentin arvomaailmasta.

”UUSI AIKA ON VAATIVA ja olla osallinen, tuntea niin, on ihmiselle vaikeampaa. Köyhälle, kun yleinen hyvinvointi muutoin lisääntyy. Tai taitamattomalle, kun digielämä sykkii. Sille nuorelle, joka jo varhain saa huonoja vaikutteita saamatta mistään hyvästä otetta. Entä maahanmuuttajalle, joka tuntee vain muuttaneensa” Suomi on edelleen vähiten hauras maa, jos pidämme kaikki osallisina.”

Noiden sanojen vieressä lukee isompana: ”Pitäisi pyrkiä enemmänkin ymmärtämään kuin tahallaan väärin ymmärtämään toisiamme.” Sillä uhalla, että minua sanotaan väärinymmärtäjäksi, tässä kommenttini

Sitaatista on ihminen aina itse vastuussa. 

Köyhälle elämä on vaikeaa, kun hän kadehtii hyvinvoivia eikä sen takia, että hallituksen päätökset ajavat hänet ahtaalle.

Taitamattomalla on vaikeaa, koska muut ovat digielämässä taitavia, muttei siksi, että toisilla on pääsy digipalveluihin ja toisilla ei.

Nuorten kohdalla nuo sanat ovat aika kovia, koska moni isä ja äiti yrittää kovasti olla esimerkillinen omalle lapselleen, mutta kaikki nuoret eivät pääse vaikkapa lukioon, koska lukion kirjat, tietokone ja matka maksavat. Yliopiston opiskelijat tietävät kuinka kireää elämä on, ja moni tekee töitä opintojensa ohella. Kesätyöpaikkoja on vähemmän kuin ennen, ja moni nuori jää oravanpyörään ilman työkokemusta.

Ja se maahanmuuttaja, yhtäkkiä hän on passiivinen oleskelija vain. Se lause ei imartele meitä, jotka siivoamme, ajamme busseja, opetamme, käännämme, hoivaamme, opiskelemme ja toivomme ennen kaikkea mahdollisuuksia näyttää kykymme.


Ei kommentteja: