sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Kuka vaatisi kansanäänestystä Kataloniaan?

uomessakin moni on tyrmistynyt uutisista tämän päivän Katalonian kansanäänestyksestä.
Neljä päivää sitten kirjoitin, että Katalonian asiassa ollaan umpikujassa ja, että sunnuntaina nähdään mitä tapahtuu, mutta epäilen, että se ei pääty kivuttomasti.

Tänään uutiskuvat kertovat, että valitettavasti taisin olla oikeassa, kuten moni muu. Tämän päivän tapahtumat olivat siis odotettavissa. Mellakkapoliisit tulivat Kataloniaan jo viikon alussa ja oikeus oli kieltänyt äänestyksen sitä ennen. Mellakkapoliisien tehtävä oli toimia, kuten oikeus velvoitti.

Tänään moni suomalainen poliitikko, kuten Paavo Arhinmäki, Jussi Halla-aho, Antti Rinne, ym. tuomitsevat väkivaltaa katalonialaisia kohtaan. Väkivalta ei ole koskaan oikein. Reaktio on hyvä!

Tähän mennessä paras lukemani kannanotto on Tuula Haataisen: "Kataloniassa Espanjan poliisi pahoinpitelee kansalaisiaan, viattomia äänestämään meneviä ihmisiä. Äänestämisen estäminen ja väkivallan käyttö on käsittämätöntä. Espanjan tämänpäiväiset järkyttävät tapahtumat ovat syvässä ristiriidassa EU:n arvopohjan kanssa.
Eurooppa ei saa olla hiljaa, väkivalta on saatava loppumaan. Espanjan keskusvallan ja Katalonian aluehallinnon välille on nopeasti saatava keskusteluyhteys." Keskusteluyhteys on ollut hankala saada ja siksi ollaan tässä tilanteessa. Ehdotus on joka tapauksessa hyvä.

Tämän päivän kansanäänestys oli vapaudesta ja reiluudelta kaukana. Minusta parasta mitä nyt voi jokainen poliitikko tehdä on vaatia EU:lta ja Espanjan keskushallinnolta oikeat ja vapaat vaalit.  Kuka sellaista Suomessakin vaatisi?


Ei kommentteja: