tiistai 10. lokakuuta 2017

Historiallinen hetki Kataloniassa

Noin kuudelta iltapäivällä Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pitää Katalonian alueparlamentissa puheen.

On hyvin mahdollista, että Puigdemont antaa itsenäisyysjulistuksen. Melko varmaa on myös se, että Puigdemont puhuu myös tahdosta keskustella Espanjan johdon kanssa.  Puigdemont on puun ja kuoren välissä. Jos julistus tulee, hänelle ja muille itsenäisyyden edistäjille käy huonosti. Jos julistus ei tule, Puigdemont on omien silmissä petturi tai takinkääntäjä.

Huomenna keskiviikkona Espanjan pääministeri Mariano Rajoy aikoo puhua Espanjan parlamentille Katalonia kansanäänestystapahtumista. Lehdissä sanotaan, että ohjelmaan voi vielä tulla muutoksia riippuen siitä mitä tänään Kataloniassa tapahtuu. Tämä on jännittävä päivä erityisesti katalonialaisille ja espanjalaisille.    

Riippumatta siitä mitä tänään tai huomenna tapahtuu, yksi erittäin ikävä seuraus tästä Katalonian tsenäistymispyrkimyksiin liittyvästä kuohunnasta on jo se, että Espanja jakautuu henkisesti ja levottomuudet lisääntyvät. Toinen surullinen seuraus on myös se, että äärikansallismielisyys nostaa huolestuttavan vahvasti päätään Espanjassa tai oikeastaan tulee esiin piilosta. Näin jo kuvia mielenosoituksissa, joissa tehdään natsitervehdyksiä.

Tänään Katalonian elinkeinojohtajat vaativat Puigdemontia perääntymään itsenäistymisaikeissaan. Merkittävät yritykset lähtevät Kataloniasta. Jos olet kiinnostunut Katalonian taloauselämän kuohunnasta voit lukea lisää TalouselämästäEi kommentteja: