perjantai 15. syyskuuta 2017

Katalonian itsenäisyysäänestys jakaa espanjalaisia

Katalonian itsenäistymispyrkimykset ovat nyt kuuma aihe Espanjassa ja muuallakin. Tänään kuuntelin kuinka eri asiantuntijat keskustelivat aiheesta andalucialaisen radiokanavan keskusteluohjelmassa.

Yksi kiinnostavimmista mielipiteistä keskustelussa taisi olla se, että nyt on enemmän itsenäisyyden kannattajia kuin 5 vuotta sitten. Tämä johtuu osittain siitä, että sekä vallassa oleva oikeistolainen kansanpuolue (pääministeri José María Aznar kuin nykyinen Mariano Rajoy) on suhtautunut hyvin kielteisesti itsenäistymispyrkimyksiin. Toisaalta katalonialainen oikeisto on ollut itsenäistymisen kannalla. Molemmat tahot ovat jatkuvasti olleet korruptioskandaaleissa. Intohimoisilla puheilla itsenäisyyttä vastaan tai sen puolesta, huomio keskittyy muuhun kuin tärkeisiin ongelmiin.

Vastuu ei ole ainoastaan vallassa olevien oikeistolaisten, vaan myös muut puolueet ovat vastuussa vakavasta eriarvostumisesta ja jakautumisesta. Moni poliitikko on ollut ja on liian hiljaa.

Espanja ja Katalonia jakautuvat ja erkaantuvat entisestään henkisestikin. Tällä viikolla Espanjan korkein oikeus on päättänyt maan hallituksen toiveiden mukaisesti, että Katalonian parlamentin hyväksymä äänestys on laiton. Katalonian separatistisen aluejohdon ajamaa äänestystä on määrä järjestää 1. lokakuuta.

Espanjan hallitus kovistelee katalonialaisia ja tekee kaikkensa, jotta kansanäänestys ei toteutuisi. Radiossa sanotiin, että hallitus aikoo siirtää Katalonian talouden hallintaa Espanjan keskushallinnon alaisuuteen ja näin varmistaa sen, etteivät katalonialaiset päättäjät käyttäisi rahoja äänestyksen järjestämiseen. Nämä päätökset lisäävät katalonialaisten itsenäisyyden kannattajien määrää. Tänään kolme keskeistä separatistia lähetti kirjeen pääministerille ja kuninkaalle. Kirjeessä he ilmaisevat halunsa neuvotella kansanäänestyksen järjestämisestä.

Vaikka moni katalonialainen ja espanjalainen ei kannattaisi maan jakautumista, on sitä mieltä, että äänestystä voitaisiin järjestää ja aiheesta voidaan keskustella vapaasti. 

Tässä linkki Ylen toimittaja Jyrki Palon kirjoitukseen:
https://yle.fi/uutiset/3-9832051

Ei kommentteja: