sunnuntai 20. elokuuta 2017

Suomessa pulmat ratkaistaan miettimällä eikä vihahuudoilla

Joskus vaikeneminen on hyvä asia, mutta ehkei terrorismin edessä kannattaisi tehdä niin. Pelosta ei saa vaieta, mutta pelkoa ei saa lietsoa. Sen pitäisi olla jo tässä vaiheessa itsestään selvää. 

Tasavallan presidentti sanoi tänään medioille aivan oikein, että Turun terrori-isku herättää kovasti tunteita ja keskustelua. Olen hänen kanssa samaa mieltä siitä, että se on ymmärrettävää. 

Presidentti Niinistö lisäsi kuitenkin, että halu väärinymmärtää on ollut viime aikoina suurempaa kuin halu ymmärtää. Tämä olisi hyvä kääntää toisin päin. Sekin pitää paikansa. Miten se kuitenkin onnistuisi, kun etenkin jotkut johtavat poliitikot keskittyvät ratkaisujen sijasta pelon ja kaunan lietsomiseen?
 
Radikalisoitunut ihminen on kuin kävelevä aikapommi. Kun ihminen saapuu tiettyyn vihapisteeseen ideologian muovautumana, silloin pitää toimia. Moni ehdottaa radikalisoituneiden suomalaistenkin lähettämistä ulkomaille. Silloin lähetämme räjähdyspisteessä olevan pommin muille. 
 
Nyt tarvitaan pohdintoja siitä, kuinka radikalisoitumista ja samalla terrori-iskuja estetään. Tiukka yhteisön ja viranomaisten valvonta on yksi keino estää terrori-iskuja. Suomessa on kokemuksia kouluampumatapausten ehkäisyistä, ehkä samat keinot voisivat auttaa terrorismin suhteen.
 
En ole terrorismin tai radikalisoitumisen asiantuntija vaan ihminen, joka yrittää ymmärtää enemmän kuin väärinymmärtää. Vihaisen ihmisen harkinta- ja ratkaisukyky ei ole kovin hyvä. Pidän Suomessa siitä, että pulmat ratkaistaan yhdessä rauhallisesti miettimällä. 


Lintukodon rauha.

Ei kommentteja: