torstai 3. elokuuta 2017

Pekka Haavisto, Venezuela ja ihmisoikeudet

On käynyt ilmi, että Venezuelassa viime sunnuntain vaalien äänten laskenta ei ole sujunut ilman mutkia. Äänten oikeasta määrästä on eri versioita. Espanjankielisissä lehdissä sanotaan, että yli miljoonaa ääntä olisi keksitty. "Smartmatic toimitti äänestyksessä käytetyt koneet ja tietojärjestelmän, jonne äänestystulokset tallennettiin. Mugican mukaan vaaliviranomaisten kertoma äänestäjien määrä on suurempi kuin järjestelmään tallennettujen.". Smartmatic on jo Chávezin aikoina toimittanut koneita Venezuelan äänestyksiin. Smartmatic on alunperin venezuelalainen yhtiö.

Monet maat eivät hyväksy vaalituloksia. USA on asettanut talouspakotteita Madurolle. Eilen luin, että lähipäivinä lista henkilöistä, joihin USA: n pakotteet kohdistuvat, tulee kasvamaan.
Maduron toiminnalla on myös kannatusta Suomessakin. Suomessa on joukko Suomen kansalaisia, jotka juhlivat ja iloitsevat Maduron ”vaalimenestystä”. He ovat sitä mieltä, että talouspakotteet ja muiden maiden yritykset saada Maduron hallintoa sopimaan opposition kanssa, on imperialismin tapa saada tahtonsa läpi. Maduron kannattajien mielestä oppositio on se, joka ei ole kiinnostunut sovinnosta.

Sopiminen ja keskusteleminen kannattaa aina. Sen tietää moni ja varsinkin Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtajan Pekka Haavisto. Suomen kuvalehdessä oli eilen kirjoitus, joka käsitteli Venezuelan tilannetta viime sunnuntain kansanäänestyksen jälkimainingissa. Siinä haastattelussa vihreiden kansanedustaja ja presidenttiehdokas Haavisto sanoo, että toisin kuin Yhdysvaltoja, Euroopan unionin edustajia yhä arvostetaan ja kuunnellaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa.

Totta, mutta tämän päivän Venezuelan tilanne on aivan erilainen kuin muiden alueen maiden. Venezuelassa on kansannousu tapainen tilanne, jossa yksi mies takertuu valtaan. Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on sanonut, ettei kuuntele imperialismia. Imperialismin edustajia ovat Maduron mielestä kaikki ne valtiot ja ihmiset, jotka kritisoivat hänen toimintansa. Ollakseen varteenotettava keskustelukumppani on siis oltava samaa mieltä kuin Maduro.

Useiden kuukausien aikana Amerikan valtioiden järjestö (OEA) on yrittänyt tuloksetta saada sovinnon aikaa. Järjestön kokouksissa Venezuelan edustaja ja sen jälkeen kun Venezuela lähti ovet paukkuen järjestöstä, Nicaragua ja Bolivia ovat vastustaneet muiden maiden sovintoehdotuksia. Kaksi vuotta sitten Espanjan entinen pääministeri Felipe González vaatii poliittisten vankien vapauttamista ja Venezuela julisti Gonzalezin ei-toivotuksi henkilöksi (persona non grata). Sama kohtalo ovat kokeneet seuraavat entiset presidentit: Costa Rican Laura Chinchilla ja Miguel Angel Rodríguez, Bolivian Jorge Quiroga, Kolumbian Andrés Pastrana ja Meksikon Vicente Fox. He kaikki ovat tavalla tai toisella arvostelleet Maduron hallintoa ja vaatineet sovintoa.

Välillä tuntuu siltä, että Venezuelan Maduron suhteen puheet ja sovintoeleet eivät enää auta. Siksi näyttää täysin kontekstin ulkopuoliselta ja epärealistisilta Haaviston ehdotus Euroopan Unionista sovittelijana. Vaikka fiksulta se kuulostakin. Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtajan Pekka Haavisto sanoo myös, että Yhdysvaltojen seuraaminen pakotteissa kuitenkin vain pilaisi EU:n mahdollisuudet keskusteluyhteydelle. Miten EU:n talouspakotteet voisivat pilata sellaista mitä ei ole olemassa?

Haavisto: ”Olisin hyvin varovainen pakotteiden osalta tässä tilanteessa, vaikka pidän tärkeänä, että ihmisoikeusloukkauksiin puututaan. Näkisin, että ensisijainen keino on etsiä ryhmä Etelä-Amerikan maita luomaan jonkinlainen dialogi opposition ja hallituksen välillä.”

Koska Amerikan maiden järjestö on jo yrittänyt sitä mitä Haavisto nyt ehdottaa, tarkoittiko Haavisto, että Bolivia, Ecuador ja kenties Nicaragua voisivat olla sellaiset maat, jotka pystyisivät luomaan dialogi opposition ja hallituksen välillä? Anteeksi vain, mutta tuo ehdotus kuulostaa siltä, että Haaviston tietämys Nicaraguan ja Bolivian suhteista Maduron Venezuelaan on vähäistä. Nämä maat antavat täyden tukensa Madurolle ja se tarkoittaa sitä, että Venezuelan oppositio on heillekin kuin punainen vaate. Madurolla ei ole nyt muita vaihtoehtoja kuin pysyä vallassa. Valtapitävällä eliitillä on nyt paljon menetettävänä.

Sillä välin, kun Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtajan Pekka Haavisto , ym. miettivät miten voidaan puutua venezuelalaisten ihmisoikeusloukkauksiin, lisää venezuelalaista kuolee, pakenee ulkomaille tai päättyy vankilaan. Kaduilla ei ole vain oppositiopuolueiden jäseniä vaan myös ihan tavallisia kotiäitejä, opiskelijoita, työntekijöitä, jotka elävät nälkäpalkoilla ja ovat väsyneitä maan taloudelliseen tilanteeseen. Tänään Venezuelassa on taas mielenosoituksia muun muassa Maduron hallinnon vaalivilppiä vastaan.
Viime sunnuntaina moni venezuelalainen laittoi maan lipun väärinpäin vastustaessa äänestystä.
Si quieres leer en español sobre este mismo tema, ve a: Punto Nórdico

Ei kommentteja: