torstai 31. elokuuta 2017

Koululaisten yhdenvertainen kohtelu on tärkeää


Kokousasialistassa oli vanhempien tekemää 5 oikaisuvaatimusta koskien teiden vaarallisuusluokitusta. Tiet ovat Oilaantie, Taavolantien, Karstuntie, Lehmijärventie ja Werlanderintie. Teiden vaarallisuusluokitus perustuu Koululiitu-järjestelmän riskilukutietoihin, johon vaikuttavat mm. liikenteen määrä ja laatu, nopeusrajoitukset, tien rakenne ja näkymät. Kaupungin vastaukset oikaisuvaatimuksiin olivat hyvin perusteltuja ja jokainen voi lukea vastaukset kaupungin verkkosivulta. Ennen kokousta saimme lisää tietoa aiheesta ja eri asiantuntijoiden selostuksia koulukuljetustilanteesta ja rahoituksesta, Koululiidun pääperiaatteista, ym.

Vihreät halusivat nostaa vaarallisuusluokitusta yhdellä pykälällä, koskien 0-3 luokkalaisia ja vain oikaisuvaatimuksissa tarkoitettuja teitä, muutoin ei ollut mahdollista. 
Yhdenvertainen koululaisten kohtelu on kuitenkin tärkeää ja siksi on parasta kiinnittää huomiota muihin tapoihin parantaa teiden turvallisuutta, kuten töyssyihin, tärinäraitoihin, hidasteisiin, pyöräteihin, jne.

Koska päätöksiä tehtiin asiakohta kerrallaan ja lautakunta oli jakautunut, päätökset ovat nyt ristiriitaisia. Osa oikaisuvaatimuksista meni läpi, osa ei. Lasten yhdenvertainen kohtelu ei toteudu, ja kuten Länsi Uusimaa –lehdessä sanottiin palvelujohtaja Merja Kuusimurto jätti jokaisen pykälän yhteydessä eriävän mielipiteen.

Näillä päätöksillä ollaan seuraavana syksynä samassa tilanteessa. Ehdotan valtuuston jäsenille, että koulukuljetusasioiden ratkaisemiseksi valtuutetut voisivat tehdä aloitteen vaarallisuusluokituksen nostamiseksi yhdellä pykälällä, koskien 0-3 luokkalaisia kaikilla Lohjan kouluteillä.
 
Toinen auto lähestyy toiselta suunnalta. Mihin hyppään?

Lohjalla on paljon muita kapeita tieosuuksia, joissa ajetaan lujaan.

Ana María Gutiérrez Sorainen,
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen,
kaupunginhallituksen varajäsen, varavaltuutettu, SDP

2 kommenttia:

Lieviön takaperukan akka kirjoitti...

Koululiitua ei saa käyttää yksinään, vaan tulee huomioida vanhempien, lasten ja kyläläisten kokemukset. Näin sanotaan Rambollin omassa tiedotteessa tästä niin mainiosta työkalusta. Näissä kuvissa on näkyväisyyttäkin ja leveyttäkin tiellä paljon enemmän kuin esim. meidän kulmakunnan teillä, jitka ovat nyt kaupungin mielestä turvallisia 6-vuotiaillekin.
Emme tehneet oikaisuvaatimusta, koska ikinä ne eivät ole menneet läpi, samoin kuin aloitteet, joita opetustoimelle on tehty, eivät ikinä johda mihinkään. Ollut ihan ajanhukkaa.
Tilanne Lohjalla on häpeällinen. Perheet on monin eri tavoin ajettu niin ahtaalle, että mekin muutamme pois heti, kuin vain mahdollista. Veroilla, joita maksamme, saamme surkean koulukuljetuksen yläkoululaiselle, turvattoman kävelyretken melkein 5 km yhteen suuntaan toiselle, homekoulun vaarallisissa tiloissa opiskelun isommalle ja niin, siinä se sitten onkin. Terveysasema siirrettiin keskustaan, joten köytämme vain yksityisiä ja kohta vaihdetaan sekin koko asiakkuus Vihdin puolelle.
Lohja on mielestäni täydellisen

Ana Sorainen kirjoitti...

Moni koulutie on kapea ja moni lapsi kulkee päivästä toiseen turvattomilla kouluteillä, myös meidän lapset. Tahdon sanoa, että ymmärrän hyvin huolen. Lautakunnan kokouksessa ei ollut mahdollista muuttaa asiaa kaiken koululaisten kannalta, kuten olisi parasta tehdä. Nyt tahdon uskoa, että nykyinen valtuusto haluaa muuttaa asioista lasten etuja huomioon ottaen.

Ajattelu siitä, että Lohja olisi vain Lohjan laupungin keskusta ja ehkä Virkkala ja Muijala on aika vahva kaupungissa. Muutos ajattelussa ei näy vielä. Tehdyt päätökset puhuvat karua kieltä Lohjan kylien palveluista. Lohjan reuna-alueiden kylien kannalta yhteistyö naapurikuntien kanssa on tärkeä, mutta palvelun tuotannossa se yhteistyö ei näy. Uudenmaan kunnat ovat toisilleen kuin eri avaruudesta. "Ei me niiltä osteta palveluja" sanotaan. Minusta pitäisi selvittää miten palvelun ulkoistaminen toiselle kunnalle onnistuisi sekä palvelun laadun että rauhoituksen kannalta.