perjantai 21. heinäkuuta 2017

Onko SDP kuin rutto?

Ihmettelen puolueiden kannatusmittausuutisointia. SDP on suuri nousija, mutta tiedotusvälineissä, ehkä harkitusti, korostetaan muiden puolueiden kannatustuloksia.

Helsingin Sanomien kesäkuun mittauksissa SDP:n suosio oli 19,0 prosenttia ja nyt heinäkuussa se on 19,6 prosenttia. SDP on nostanut suosiotaan. 

Myös Ylen kannatusmittauksissa nousu on havaittavissa. Kesäkuussa SDP. n kannatus oli 17,7 prosenttia ja heinäkuussa 18,5 prosenttia.

Silti Åbo Akademian valtio-opin professori Kimmo Grönlund sanoo Helsingin Sanomille, että Sdp:stä ei voi sanoa mitään, mutta samalla hän toteaa, että SDP ei ole vielä kunnolla pystynyt hyödyntämään oppositioasemaansa. Ymmärtäisin noita sanoja, jos SDP:n kannatus olisi laskenut. Toisaalta parasta on parantaa tuloksia kunnolla.

Yleisradion uutisessa heinäkuun kannatusmittauksista keskitytään analysoimaan hallituspuolueiden ja varsinkin entisten perussuomalaisten mittaustuloksia.

Rakas SDP sai sentään yhden lauseen. Kiitos siitä! "Kakkossijaa pitävä suurin oppositiopuolue SDP nosti myös reippaasti kannatustaan – 17,1:stä aina 18,5:een." Mutta hei, jossain on virhe, koska uutiskuvasta näkee, että kesäkuussa SDP:n kannatus oli 17,7 prosenttiyksikköä eikä 17,1 prosenttia.

En ole ainut, joka on huomannut kuinka SDP:sta ei haluta puhua. Yhdessä Fecebookin keskustelussa sanottiin, että Ylen televisiouutisissa Uv:sta ja vihreistä riitti juttua ja haastatteluja ja, että SDP:ta vältetään kuin ruttoa. Hyvä kysymys on miksi? - Ehkä SDP ei ole tiedotusvälineiden toimitusten kiinnostuksen kohteena.  Tietenkin fiksu media pystyy toimimaan tasapuolisesti, kuten sen pitäisi. Ehkä tämä on vain väliaikainen vaihe.

En tiedä ovatko SDP: n kannattajat nykyisin niin kiinni päätiedotusvälineistä ja niiden huomiokohteista. Vielä 10 vuotta sitten demareita ei näkynyt kovin aktiivisina somessa. Nykyisin se on toisin. Se on hyvä asia se, että keskustelukanavia omista kiinnostuskohteista löytyy nyt enemmän.

Otsikosta sen verran, että tuli mieleen Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskon kirjoitus, jonka otsikko oli "Perussuomalaisten rutto ja kolera". Huuskon mukaan "...he valitsevat ruton ja koleran välillä, enkä tarkoita sillä henkilökohtaisesti tarinan päähenkilöitä Jussi Halla-ahoa ja Sampo Terhoa vaan sitä, mitä tuosta valinnasta seuraa tuli heistä kumpi tahansa valituksi."

Varmasti joku voisi vastata minun otsikon kysymykseen, että kyllä tai, että se on vielä pahempi kuin rutto. Tiedän kuitenkin, että monille SDP on kuin lääke yhteiskunnan epäkohtiin. Otsikko on yliampuva koska demokratiassa kaikkia puolueita tarvitaaan ja mielipiteitä on monia.

Ei kommentteja: