perjantai 28. heinäkuuta 2017

Nica-Act etenee USA:n kongressiin

Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkosuhteiden komitea on hyväksynyt Nica-Act- lain. Nicaraguan Investment Conditionality Act of 2017 (Nica Act). Nica-Actin päätarkoitus on estää investointia Nicaraguaan ja sitä kautta painostaa Ortegaa. Yhdysvallat on Nicaraguan pääkauppakumppanimaa.

Nica-actin puolustajien mielestä Nicaraguan hallintoa pitää panostaa muuttamaan politiikkansa läpinäkyvämmäksi, demokraattisemmaksi ja Nicaraguan hallinto pitää taistella korruptiota vastaan.

Ortegan puolustajien mielestä, Nica-Actilla Nicaraguaa rangaistaan koska Ortega tukee Venezuelan Maduron hallintoa ja, koska Ortega on avoimesti kutsunut Venäjän perustamaan tukikohtia Nicaraguaan. Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on käynyt Nicaraguassa vierailulla.

Talousasiantuntijoiden mielestä Nica-Act tulee heikentämään Nicaraguan nousevaa taloutta. Nicaraguan talous on kasvanut viime vuosina (Ortegan aikana) noin 4-5% vuosittain. Osa nicaragualaisista on sitä mieltä, että Nica-Act heikentää kaikkien nicaragualaisten toimeentuloa eikä vain hyvinvoivan Ortegan.

Nicaraguan hallinnon vastaus on se, että Yhdysvallat puuttuu, kuten maan historian aikana on useasti puuttunut, Nicaraguan sisäisiin asioihin. Nicaraguan hallinto ilmoitti heti eilen aikovansa vaatia Yhdysvaltoja maksamaan useiden miljoonien velkoja. Haagin kansainvälinen sotatuomioistuin tuomitsi vuonna 1986 Yhdysvaltoja korvamaan Nicaragualle US$17,000 sotakorvauksina. Raha on jäänyt perimättä.

Kongressin edustaja miamilainen republikaani Ileana Ros-Lehtinen, on ollut hyvin aktiivinen Nica-actin asiassa. Ros-Lehtinen on syntynyt Havannassa. Hän on naimisissa suomalaistaustaisen lakimiehen Lexter Lehtisen kanssa.

Nicaraguan vienti myös Yhdysvaltoihin on kasvanut vuosi vuodelta.
Lähteet:
Yksi Nicaraguan opposition lehdistä:
https://confidencial.com.ni/comite-del-congreso-ee-uu-aprueba-nica-act/
Nicaragualainen sanomalehti:
http://www.elnuevodiario.com.ni/nacionales/435195-nica-act-avanza-gobier...
Nicaraguan hallinnon tiedote espanjaksi ja englanniksi:
https://www.el19digital.com/articulos/ver/titulo:59725-pronunciamiento-o...

Ei kommentteja: