torstai 13. heinäkuuta 2017

Cantinflas on Meksikon Uuno Turhapuuro

Halusin kertoa espanjaksi yhdestä merkittävästä suomalaisesta kulttuuripersoonasta ja päädyin siihen, että parasta olisi kertoa Vesa-Matti Loirista. Loiri on monipuolinen ja rakastettu lahjakkuus. Hänen työstä ei löytynyt tietoa espanjaksi.

Olisi ollut virhe kertoa Loirin työstä kertomatta hänen roolista Uuno Turhapuurosta. Miten voisi kertoa espanjankielisille millainen on Pertti ”Spede” Pasasen luoman ja Loirin tulkitseman hahmon huumori. Huumori on haastava laji ja minulle rakas Uuno Turhapuuro voi olla jollekulle muulle ihmiselle hermoja koetteleva hahmo.

Muistin, että yksi Meksikon lahja espanjakieliselle maailmalle on Cantinflas. Cantinflas on Mario Fortino Alfonso Moreno Reyesin työn tulos. Myös Moreno oli lahjakas ja rakastettu, kuten Loiri. Mario Moreno voitti kultaisen maapallon vuonna 1956.

Cantinflasin ja Uuno Turhapuuron välillä on eroja, mutta myös paljon samanlaisia piirteitä. Turhapuuron ulkonäkö on paljon epäsiistimpi kuin Cantinflas. Molemmat hahmot rakastavat naisia. Turhapuuro on naimisissa, mutta Cantinflasta en ole varma. Molemmilla on kuitenkin jatkuvasti haku päällä.

Turhapuuro ja Cantinflas rakastavat ruokia. Turhapuuro on vain niin laiska, kun taas Cantinflas yrittää kaiken tavoin saada muutamaa pesoa. Cantinflas ja Turhapuuro ovat verbaalisia lahjakkuuksia. Cantinflasin kieli on niin monipuolinen, että sitä on välillä jopa hankala kääntää eri kielille. Cantinflasin elokuvia tehtiin noin 50 ja hahmo sai tähtensä Hollywood Walk of Fame – kävelykadulla. Cantinflas on ilmiö, kuten Turhapuurokin.
Uuno Turhapuuro ja Cantinflas.

Tässä linkki espanjankieliseen tekstiin Vesa-Matti Loirista: "Vesku" es Uuno.

Ei kommentteja: