lauantai 13. toukokuuta 2017

Presidentti Mauno Koiviston muistolleMauno Koiviston rintakuva.
Suomen tasavallan yhdeksäs presidentti, Mauno Koivisto, on poistunut keskuudestamme 12.5.2017. Hänen muistonsa ja työn jäljet jäävät.

Ensimmäinen muistoni Mauno Koivistosta on uutislähetysten kuvat 80 luvulla Kuubassa. Mauno Koivisto erottui muiden Euroopan maiden presidenttien joukosta pituutensa ja komeutensa takia. Etsimme lisää tietoa hänestä.

Kun muutin Suomeen vuonna 1992, Mauno Koivisto oli presidenttinä. Koko sen ajan, jolloin olen ollut Suomessa, Mauno Koivisto on ollut läsnä. Kuten moni kansalainen, en koskaan tavannut häntä henkilökohtaisesti.

Tänään olen lukenut lukuisia kauniita tekstejä Koiviston elämästä, niistä poimin kansanedustaja Timo Harakan Facebookin päivityksen:
”Mauno Koivisto on yhteisen Suomen monumentti. Maltillisen maan, niukan ja nuukankin, nykyistä vakavamman. Sitä maata ei ehkä enää ole.
Koivisto oli itse esimerkki kovasta työstä ja kunnianhimosta, joka teki satamajätkästä sosiologian tohtorin. Hän ei hävennyt oppineisuuttaan, koska oli sen ansainnut. Hän oppi ja kasvoi, opetti ja kasvatti.
Mauno Koivisto oli sivistyneen kansan presidentti. Kun muistelemme häntä, näemme itsemme kevättodistus kädessä, kammattuina ja katseet tulevaisuudessa, Suomen parhaimmillaan. Kiitos.”
Mauno Koivisto Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšovin kanssa vuonna 1989. Kuva Presidenttilinnasta.

Mauno Koivisto kuoli Suomen 100-vuotisjuhlavuoden Snellmanin päivänä, suomalaisuuden päivänä. Koiviston kuoliniltana täysikuu loisti taivaalla antaen valoa. Koiviston valo paistaa jatkossakin.
Tänä aamuna meidän pihalla. <3
 

Ei kommentteja: